Od Amerike milijardu dolara i municija za HIMARS

SAD će uputiti Ukrajini pomoć vrednu milijardu dolara, što je najveći pojedinačni paket američke vojne pomoći, a koji sadrži municiju za dalekometno oružje i oklopna medicinska transportna vozila, izjavio je u ponedeljak vršilac dužnosti portparola Pentagona Tod Brisil.

Paket pomoći uključuje municiju za HIMARS, NASAMS municiju za raketni sistem zemlja-vazduh i 50 oklopnih medicinskih transportera M113.

SAD su od ruskog napada na Ukrajinu 24. februara toj zemlji uputile pomoć od oko 8,8 milijardi dolara.

U Ukrajinu stigla prva partija nemačkih „Geparda“

Prva partija protivvazdušnih samohodnih oruđa „Gepard“ iz Nemačke stigla je u Ukrajinu, objavila je Operativna komanda „Jug“ na Fejsbuku (kompanija u vlasništvu korporacije „Meta“, zabranjena u Rusiji i proglašena za ekstremističku).

Prva tri nemačka protivvazdušna samohodna artiljerijska sistema ‘Gepard’ su već u Ukrajini. Oni su među najboljima u svojoj klasi – navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da Ukrajina očekuje 30 „Geparda“. Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak izjavio je da su „Gepardi“ već stavljeni na raspolaganje ukrajinskim oružanim snagama.

Ukrajina će biti spremna da počne mirovne pregovore sa Rusijom tek nakon što Rusiji nanese nekoliko važnih taktičkih poraza, izjavio je savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak.

Nažalost, danas je nemoguće dogovoriti se sa Rusijom. Rusija će svakako to odbiti ili pokušati da prevari strane dogovora. Ona u potpunosti koristi svoje ekspanzionističke mogućnosti i želi da promoviše status kvo koji je za Ukrajinu neprihvatljiv – rekao je Podoljak.

On je napomenuo da trenutno postoji dijalog između Kijeva i Moskve samo o humanitarnim pitanjima: razmeni zarobljenika i tela mrtvih, humanitarnim koridorima i izvozu hrane.

Pomoć od milijardu dolara je samo jedna u nizu i ukoliko se rat nastavi, najverovatnije će Vašington nastaviti da pumpa Ukrajinu novcem i naoružanjem,

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji