novi-sad-suludi-oglas-jednog-poslodavca-izazvao-haos

Kada pretražujete oglase za posao u Srbiji načešće možete videti klasičan opis posla za koji se traži radnik, kao i šta bi budući radnik trebalo da poseduje od znanja i veština u veoma kratkim crtama. No na društvenim mrežama jedan oglas, iz jedne novosadske firme izazvao je opšti haos i negodovanje. 

Na društvenim mrežama pojavio se oglas koji je na jednom sajtu za zapošljevanje postavila firma iz Novog Sada koja je specijalizovana za knjigovodstvene usluge. Pored stručne spreme i poznavanja rada, oni su u opisu oglasa naveli i nekoliko stavki, zbog čega su korisnici društvenih mreža i negodovali.

Naime, od kandidata se sem ponekad prekovremenog rada, očekivalo i da primaju, kako je napisano, „konstruktivne i stroge kritike od direktora Dejana“.

Spisak izgleda ovako:

  • Ako niste voljni da date sebe firmi 100% i volite da imate više poslova, ovo nije za vas.
  • Ako niste voljni da radite vikednom ili nekoliko dodatnih sati jer ste potrebni timu, ovo nije za vas.
  • Ako ne volite da radite naporno, radite brzo i sarađujete u timskom okruženju, nemojte se prijavljivati.
  • Ako ne možete da se nosite sa zahtevnim okruženjem u kojem će vaš izvršni direktor (Dejan) biti strog prema vama, kada vam daje konstruktivnu kritiku za vaše veće dobro, ovo nije za vas.

Pored pripreme dokumentacije za klijente i banke i drugih administrativnih zaduženja, u opisu radnog mesta i nabavka materijala i inventara, dodatne obaveze su i javljanje na telefon, kao i služenje pića, slanje i prijem pošte.

Ono što je svima zapalo za oko, jeste da je plata namenjena osobi koja bi radila žargonski rečeno sve i koja ne bi imala radno vreme, te i trpela „stroge kritike“. Naime, onaj ko bi bio primnjen imao bi primanja, kako se navodi u oglasu između 50. 000 i 80.0000 dinara.

Ubrzo nakon što se oglas pojavio na Tviteru, usledili su komentari na račun firme, u kojima korisnici društvenih mreža, nisu birali lepe reči.

„Oglas kao za prijem u KPJ sredinom prošlog veka.“, „Mogli su to kraće “Tražimo roba za 50.000 mesečno”, „Moja pomoćnica radi polu-radno vreme za više para“, samo su bili neki od komentara na oglas.

Oglas koji je izazvao haos na mrežama na kraju je obrisan, a oglasio se i sam poslodavac koji je uputio izvinjenje svima koji su se pronašli uvređeni njegovim zahtevima.

Žao mi je što je moj oglas izazvao ovakvu reakciju. Uopšte mi nije bila namera da bilo koga deskriminišem i želim da se javno IZVINIM svima koji su osetili da su ovim mojim postupkom na bilo koji način ugroženi. Oglas smo uklonili. Nadam se da ćete uvažiti moje iskreno izvinjenje – napisao je Dejan.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji