Novo pacifičko ostrvo raste nakon podvodne vulkanske eksplozije

Novo ostrvo se pojavilo u jugozapadnom Tihom okeanu nakon što je podvodni vulkan Home Reef eruptirao izlivenu lavu i izbacio pepeo i paru.

Ostrvo je nastalo 11 sati nakon erupcije 10. septembra, koja je promenila boju okolne vode.

Američka svemirska agencija je uspela da fotografiše novo ostrvo. Vulkan se nalazi u podmorskoj planini Home Reef u blizini centralnog ostrva Tonga.

„Operativni Land Imager-2 (OLI-2) na Landsat-u 9 snimio je ovaj pogled na mlado ostrvo prirodne boje 14. septembra 2022. godine, dok su u blizini kružile perjanice obezbojene vode“, navodi se u saopštenju.

Prethodna istraživanja sugerišu da ove perjanice pregrejane, kisele morske vode sadrže čestice, fragmente vulkanskih stena i sumpor.

Dana 14. septembra, Geološka služba Tonga procenila je veličinu ostrva na 4.000 kvadratnih metara, sa nadmorskom visinom od 10,1 metar. Međutim, do 20. septembra agencija je saopštila da je ostrvo značajno poraslo na 24.000 kvadratnih metara.

Iako ostrva stvorena od podvodnih vulkana ne traju dugo, neka mogu da postoje godinama.

Vulkan predstavlja mali rizik za vazduhoplovnu zajednicu i stanovnike Vava‘ua i Ha‘apaija… Svim pomorcima se, međutim, savetuje da do daljnjeg otplove više od 4 kilometra od Home Reef-a..

Seizmička aktivnost je uobičajena pojava oko Tonge, arhipelaške nacije sa 171 ostrvom i populacijom od 100.000.

Ranije su vulkani Home Reef eruptirali 1852., 1857., 1984. i 2006. godine – pri čemu su poslednje dve erupcije proizvele ostrva visoka 50 do 70 metara.

Greben Home, greben morskog dna od Tonge do Novog Zelanda, ima najveću koncentraciju podvodnih vulkana na svetu, prema svemirskoj agenciji.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Dnevni Puls/Mediji