Cene hleba u Evropi nikada viša

Cene hleba u Evropi obaraju rekorde i to je samo jedan od medijskih naslova koji poslednjih dana opisuju našu temu. Krize i poskupljenja uvek mnogo toga vuku za sobom. Sada se pitamo zbog čega baš hleb, da li će se i na koji način i kod nas oseti poskupljenje? Da li će doći do njega i da li će se poskupljenja vezana za proizvode od pšenice proširiti?

Gosti emisije „Među nama“ bili su Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, Žarko Galetin, agroekonomista i Prvan Puflović, vlasnik jednog mlina.

Na pitanje kada se gleda rast cena u Evropi da li postoji realna osnova da se misli da će slična situacija biti i kod nas, Zoran Pralica je odgovorio:

„Moram da budem iskren, kriza nije počela u februaru, kada je krenuo rat u Ukrajini. Kriza je krenula krajem septembra prošle godine, kada je meni bivši predsednik privredne komore Beograda, Milan Janković, pokazao koliko brodova ne uplovljava u luke i ne isporučuju robu. Da više ne možete da nabavite kontejner za prevoz i transport i da se u svetu stvara veštačka kriza. Tada je bilo dovoljno pšenice i u Evropi i svuda. Neko je na svetskom nivou odlučio da hrana mora da poskupi“. Tako da se može izvesti logičan zaključak da će nastaviti da rastu cene hleba.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Dnevni Puls/Mediji