Onet: Rusija je zatvorila gasnu slavinu u Poljskoj

Obustavljene su isporuke gasa iz Rusije Poljskoj, a u Ministarstvu za klimu okupio se tim za upravljanje krizom. Onet obaveštava o slučaju. Zvanična saopštenja o ovom pitanju trebalo bi da se pojave danas.

Prema Onetovim informacijama, Rusija je obustavila isporuke gasa Poljskoj.

Nema saopštenja sa ruske strane da li je to ispunjenje ultimatuma kojim je Vladimir Putin nedavno zapretio. Zvanična saopštenja o ovom pitanju biće objavljena danas – navodi se na sajtu.

„Informaciju prvo o značajnom smanjenju transporta gasa, a potom i o njegovoj obustavi danas, Onet je nezvanično potvrdio i u vladinim izvorima i u poljskoj naftnoj i gasnoj industriji (PGNiG). Rusi nisu obavestili poljsku stranu o tome tj. nisu navedeni razlozi za obustavu isporuka“ – obaveštava Onet.

Business Insider Polska poslao je zvaničan upit o ovom pitanju i PGNiG-u i Gaz-Sistem-u. Čekamo odgovore.

Rusija je želela isplate u rubljama

Prošlog petka je premijer Mateuš Moravjecki upitan da li će se naša zemlja odlučiti da vrši transfere u rubljama, kao što je tražila ruska strana. Rok za plaćanje je dospeo prošlog petka.

– Sve pravne službe u Evropskoj komisiji rade na formulisanju mišljenja o ovoj stvari. Držaćemo se linije koju je razvila Evropska komisija. Ako se ispostavi da plaćanja u rubljama ne krše sankcije, države će doneti sopstvene odluke o ovom pitanju. I mi ćemo to takođe razmotriti. Ako se pokaže da takva regulacija plaćanja krši sankcije, mi ćemo se striktno držati ove linije Evropske komisije – odgovorio je Moravjecki.

Prema pismu koje su dobili kupci Gasproma u tzv „neprijateljske zemlje“ Rusije, od 1. aprila ove godine. moraju da plate gas u rubljama ili u suprotnom „zatvore slavinu“.

Većina zemalja Evropske unije, uključujući Poljsku i Nemačku, nije pristala na ovaj diktat. Nezvanično se saznaje da je u petak, 22. aprila, istekao rok za izmirenje plaćanja gasa u ruskoj valuti.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Business Insider