Ostrvo na kom su zabranjena ogledala

Ostrvo na kom su zabranjena ogledala, nalazi se u Grčkoj pored daleko poznatijeg i većeg brata Krita.

U istoriji je bilo poznato po ne baš sjajnim vremenima, što je u velikoj meri uticalo na to da ostrvo bude dugo ispod turističkog radara.

Spinalonga je poznato kao ostrvo patnje i nade.

U istoriji je bilo čuveno po gubavcima koji su tamo živeli u karantinu, i borili se sa teškom sudbinom.

Svaki stanovnik ostrva je u starim vremenim dobijao kartu u jednom pravcu, što svakako i nije baš neka preporuka za posetu, pa je jasno zašto Spinalonga nije poznata kao turistička destinacija.

Ostrvo je 1903. godine prema odluci grčkih vlasti bila mesto na kom su bili smeštani svi oboleli od lepre.

U početku napušteno, ostrvo je postalo dom bolesnicima iz cele Grčke, i oni su tu imali svoju zajednicu, lekare i svoje teške sudbine.

Ulaz u tvrđavu je nosio naziv Danteova vrata, jer je važilo pravilo da ko jednom uđe, teško da će ikada živ izaći.

Međutim, sve se promenilo kada je Epameinondas Remoundakis, student treće godine prava, došao u Spinalongu 1936. godine. Bio je bolestan, ali je takođe želeo da živi uprkos tome što je izgubio ruku i što je bio slep.

Epameinonda je osnovao „Bratstvo pacijenata Spinalonge“ i od države je zahtevao bolje uslove za život. Vlada im je davala male iznose za namirnice i hranu sa kopna.

Međutim, za obolele cene su bile udvostručene, pa su napravili male vrtove i počeli da uzgajaju povrće i biljke aloje. Dan za danom, ljudi su počeli da brinu jedni o drugima.

Pročitajte još:

Tada je ostrvo uvelo pravila da se zabrane ogledala, jer niko nije želeo da vidi kako izgleda.

Za obilazak Spinolonge trebaće vam par sati. Ulaz u prostorije u kojima su boravili bolesnici nije dozvoljen, ali postoji jedan deo, kao poseban mali muzej, u kom možete videti šta je sve korišteno za lečenje i život u tim teškim vremenima.

Danas su kamene kuće potpuno puste, i tamo niko više ne živi. Neko zbog straha od bolesti, neko zbog teške priče i žalosti.

Ostrvo na kome su zabranjena ogledala poslednji stanovnik je napustio 1962. godine.

Danas je čitavo ostrvo jedan poseban muzej i turistička atrakcija.

 

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/tumagazin.rs