Otkriven džinovski megalitski kompleks u Evropi

U južnoj Španiji otkriven je ogroman megalitski kompleks od više od 500 kamenja koji bi mogao biti jedan od najvećih u Evropi, rekli su arheolozi u četvrtak.

Kamenje je otkriveno na zemljištu u Huelvi, pokrajini koja okružuje najjužniji deo granice Španije sa Portugalom, u blizini reke Gvadijane.

Obuhvatajući oko 600 hektara, zemljište je bilo namenjeno za plantažu avokada.

Ali pre nego što su dale dozvolu, regionalne vlasti su zatražile istraživanje u svetlu mogućeg arheološkog značaja lokacije i otkrile megalitski kompleks.

Ovo je najveća i najraznovrsnija kolekcija stojećeg kamenja grupisanog zajedno na Iberijskom poluostrvu – rekao je Hose Antonio Linares, istraživač sa Univerziteta Huelva i jedan od tri direktora projekta.

Verovatno je da je najstarije kamenje koje stoji na lokalitetu La Torre-La Janera podignuto tokom druge polovine šestog ili petog milenijuma pre nove ere, rekao je on.

To je glavno megalitsko nalazište u Evropi – rekao je on.

Na lokalitetu su pronašli veliki broj raznih vrsta megalita, uključujući kamenje koje stoji, dolmene, humke, kamene kutije nalik kovčezima zvane cisterne i razne ograde.

Stojeće kamenje je bilo najčešći nalaz, a njih 526 još uvek stoji ili leži na zemlji – rekli su istraživači u članku objavljenom u Trabajos de Prehistoria, praistorijskom arheološkom časopisu na Iberijskom poluostrvu.

Visina kamenja bila je između jednog i tri metra.

U Karnaku u severozapadnoj Francuskoj, koji je jedno od najpoznatijih megalitskih nalazišta na svetu, nalazi se oko 3.000 kamena koji stoje.

Jedna od najupečatljivijih stvari je pronalaženje tako raznolikih megalitskih elemenata grupisanih na jednoj lokaciji i koliko su dobro očuvani, rekao je Primitiva Bueno, kodirektor projekta i profesor praistorije na Univerzitetu Alkala u blizini Madrida.

Pronalaženje poravnanja i dolmena na jednom mestu nije baš uobičajeno – rekla je ona.

Ovde možete pronaći sve zajedno: poravnanja, kromlehe i dolmene i to je veoma upečatljivo – rekla je ona, pozdravljajući „odličnu očuvanost lokacije“.

Poravnanje je linearni raspored uspravno stojećeg kamenja duž zajedničke ose, dok je kromleh kameni krug, a dolmen je vrsta megalitne grobnice koja je obično napravljena od dva ili više stojećih kamena sa velikim ravnim ‘glavnim kamenom’ na vrhu.

Većina menhira je grupisana u 26 linija i dva kromleha, oba smeštena na vrhovima brda sa jasnim pogledom na istok za posmatranje izlaska sunca tokom letnjeg i zimskog solsticija i prolećne i jesenje ravnodnevice, rekli su istraživači.

Mnogi megaliti su zakopani duboko u zemlju.

Biće potrebno da budu pažljivo iskopani, a radovi planirani da traju do 2026. godine, ali „između ovogodišnje kampanje i početka sledeće godine, postojaće deo lokacije koji se može posetiti“, rekao je Bueno.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Agencije