papa-franjo-naziva-pravilo-o-celibatu-staro-1-000-godina-privremenim

Proslavljajući svoju 10. godinu kao pontifik, globalista papa Franjo nastavlja da pravi talase u svetskim medijima sa svojim vrlo čudnim tumačenjem dogmi i tradicija Katoličke crkve.

Najnovija epizoda na dugoj listi kontroverzi ovog Argentinca bavi se pravilom celibata za katoličke sveštenike.

Katolička crkva je sada otvorena da preispita svoju hiljadugodišnju praksu celibata, koju je predložio sam papa Franjo.

Rekao je da je zabrana samo „privremena“ i da takođe „nema kontradiktornosti“ da se sveštenik venča.

To dolazi nakon što je nemačka katolička crkva glasala za rezoluciju kojom se traži da papa ukine obavezu sveštenika da budu u celibatu.

Sveštenici koji se venčavaju su, naravno, uobičajeni u mnogim hrišćanskim denominacijama, a ideja sama po sebi nije aberacija. Ono što muči mnoge unutar i izvan Crkve jeste nonšalancija sa kojom Franjo pristupa promenama pravila koja se primenjuju više od hiljadu godina.

Nema kontradiktornosti da se sveštenik venča. Celibat u zapadnoj Crkvi je privremeni recept. Ona nije večna kao sveštenička hirotonija, koja je večna, hteli to ili ne. S druge strane, celibat je disciplina.

Svi u istočnoj crkvi su oženjeni, ili oni koji to žele. Pre hirotonije postoji izbor da se venčate ili da budete u celibatu.

Ova nova salva „probuđenog“ Pape dolazi kada stižu vesti da je katolička grupa potrošila milione na internet podatke korišćenjem aplikacije koje su pratile gej sveštenike.

Vašington Post je izvestio: „Grupa filantropa ulila je novac u neprofitnu organizaciju u Denveru koja je dobila podatke o praćenju mobilnih aplikacija koji su identifikovali sveštenike koji su koristili aplikacije za gej sastanke i veze, a zatim ih podelili sa biskupima širom zemlje.“

Neprofitna organizacija „Katolički laici i sveštenstvo za obnovu“ iz Denvera ima za cilj da „osnaži crkvu da izvrši svoju misiju dajući biskupima resurse zasnovane na dokazima pomoću kojih mogu da identifikuju slabosti u tome kako obučavaju sveštenike“.

„Katolički laici i sveštenstvo za obnovu“ očekuju da će ovo delo pomoći da se „pročisti crkva tako što će drugi sveštenici uplašiti da će prekršiti svoje obećanje o celibatu“.

Velečasni Gerald Murej, kanonski advokat: „Obećanje celibata je javni čin, to nije privatna obaveza. Od javnog je interesa kada se oni krše na skandalozan način.“

I izgleda da se trend pojačava, jer saznajemo da je „đakon u Eparhiji bruklinskoj osuđen na 16 godina zatvora nakon što je koristio Grindr za susret sa maloletnicima“.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji