tviter-je-podstakao-cenzuru-istinitih-prica

Entitet povezan sa vladom preporučio je orvelovsko suzbijanje „dezinformacija o vakcinama”, izvestio je novinar koji radi na Tviter fajlovima.

Akademska grupa povezana sa vladom podstakla je Tviter da cenzuriše činjenično tačne priče o kovidu, ako rizikuju da „podstaknu neodlučnost“ u vezi sa vakcinama, prema najnovijoj seriji internih dokumenata koje je objavio novi vlasnik platforme, Ilon Mask.

Dokumenti koje je objavio novinar Met Taibi u petak, pokazuju da je od februara 2021. pa nadalje, više rukovodstvo Tvitera, uključujući bivšeg šefa poverenja i bezbednosti Džoela Rota potpisalo inicijativu Univerziteta Stanford koja bi ih upozorila na najnovije „dezinformacije vezane za vakcinu“ i koji se šire po platformi.

Pod nazivom „Projekat viralnosti“, inicijativu je vodio bivši CIA agent, a ostatak tima činili su akademici sa nekoliko univerziteta, kao i istraživači iz organizacija koje finansiraju Pentagon, Nacionalna naučna fondacija i Stejt department SAD.

Projekat viralnosti je takođe naveo na svojoj veb stranici da je „izgradio čvrste veze“ sa Kancelarijom generalnog hirurga, Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti i Odeljenjem za unutrašnju bezbednost, između ostalih agencija i odeljenja.

U svojim brifinzima za Tviter, projekat viralnosti je preporučio da se cenzuriše „pravi sadržaj koji bi mogao da podstakne neodlučnost o vakcinama“, kao što su priče o nuspojavama i određenim vakcinama koje su zabranjene u inostranstvu.

Objave koje izazivaju zabrinutost zbog vakcina smatrane su dezinformacijama „protiv vaksa“, dok je „samo postavljanje pitanja“ smatrano „taktikom koju obično koriste širioci dezinformacija“, a objavljivanje o „državi nadzora“ smatrano je „zaverom“ koja se može zabraniti.

Nejasno je koliko je često Tviter pristajao na zahteve projekta, iako je Taibi rekao da je u roku od mesec dana osoblje platforme počelo da koristi preporuke projekta prilikom procene sadržaja za cenzuru.

U to vreme, Tvitterova pravila o „dezinformacijama“ o kovid zahtevala su da određeni post bude „demonstrivno lažan“, dok su dozvoljavali „snažne komentare“, pisanje mišljenja i satiru.

Projekat je, međutim, pozvao rukovodstvo Tvitera da zabrani „ponovljene prestupnike“ pre nego što čak i objave nove postove.

Deljenje procurelih mejlova cara koronavirusa u Beloj kući Entonija Faučija moglo bi da „pojača nepoverenje u dr Faučija i u američke javne zdravstvene institucije“, upozorio je projekat na brifingu u junu 2021., dok je naknadni izveštaj naglasio širenje „zabrinjavajućih šala“ ” o uznemiravanju promotera vakcina od vrata do vrata koje je postavila administracija američkog predsednika Džoa Bajdena.

„Kao orvelovski dokaz koncepta, projekat viralnosti je bio sjajan uspeh“, napisao je Taibi u petak.

„Vlada, akademska zajednica i oligopol potencijalnih korporativnih konkurenata koji su se brzo organizovali iza tajnih, ujedinjenih napora da se kontrolišu političke poruke.“

Otkako je kupio Tviter u oktobru, Mask je objavljivao redovne serije internih dokumenata i komunikacija u pokušaju da rasvetli svoju ranije neprozirnu politiku cenzure.

Tranša datoteka objavljenih u decembru otkrila je da je Tviter cenzurisao „legitiman sadržaj“ o kovidu na direktan zahtev Bele kuće.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji