Papa: NATO je započeo rat u Ukrajini

Papa Franja od početka konflikta između Ukrajine i Rusije imao je ideju da otputuje za Kijev kako bi pokušao da posreduje u smirivanju tenzija. Sada je promenio mišljenje i kaže da bi radije otišao u Moskvu da razgovara sa predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom.

Osećam da pre nego što odem u Kijev, moram da idem u Moskvu – rekao je on za Corriere Della Sera u intervjuu koji je objavljen u utorak.

Ali sastanak ne bi bio baš da se osudi Putin, na osnovu onoga što je rekao listu.

On je rekao da je pravi „skandal“ ove situacije „NATO koji laje na vrata Rusije“, što je, kako je rekao, navelo Kremlj da „loše reaguje i pokrene sukob“.

Nema veze što 85-godišnji pontifik ne može da hoda nakon što mu je pokidao ligament na kolenu (zbog čega kaže da će uskoro na operaciju), ili što Putin ne odgovara čak ni na njegove pozive.

Papa je ponovio komentare koje je dao u opštoj publici i u drugim intervjuima da rat nije ništa drugo do ogromna prilika za „trgovinu oružjem“ i da je još uvek u toku zbog stalnog slanja oružja u Ukrajinu.

Bejlovi Papiri: Kodovi koji otkrivaju tajnu Masona?!

Dva puta je razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, ali uglavnom da bi ga pozvao da ne uzvraća. On je takođe otišao u rusku ambasadu pri Svetoj stolici nekoliko dana nakon što je konfliktna situacija eskalirala da „registruje svoju zabrinutost“ o tome šta se dešava.

Ne znam kako da odgovorim, predaleko sam, na pitanje da li je ispravno snabdevati Ukrajince – rekao je on za italijanski list.

Jasno je da se tamo testira oružje. Rusi sada znaju da su tenkovi od male koristi i razmišljaju o drugim stvarima. Zbog toga se vode ratovi: da se testira oružje koje smo proizveli. Malo ljudi se bori protiv ove trgovine, ali treba učiniti više.

Papa je skrenuo ka teoriji zavere jer je okrivio međunarodnu zajednicu za podsticanje rata.

Ne možete misliti da slobodna država može da ratuje protiv druge slobodne države – rekao je on.

U Ukrajini, izgleda da su drugi stvorili sukob. Pesimista sam, ali moramo učiniti sve da zaustavimo rat.

Papa je tada rekao da mu je u državnoj poseti Rimu mađarski premijera Viktora Orbana rekao da „Rusi imaju plan, da će se sve završiti 9. maja“, bez ikakvog daljeg objašnjenja. 9. maj je dan kada Rusija slavi svoje oslobođenje i završetak Drugog svetskog rata.

Jedina osoba koju Franja neće sresti je patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, za kojeg papa strahuje da će postati „Putinov čovek na oltaru“. Papa je rekao da je 15. marta razgovarao sa njim telefonom 40 minuta.

I rekao sam mu: potpuno ne razumem ovo.

Brate, mi nismo državni klirici; ne možemo koristiti jezik politike, već jezik Isusa. Mi smo pastiri istog svetog naroda Božijeg.

On je rekao da je pre 40 dana tražio od svog državnog sekretara da pokrene proces organizovanja posete Moskvi umesto Ukrajini, ali da Putin nije odgovorio.

Za sada ne idem u Kijev – rekao je Papa.

Osećam da ne smem da idem. Prvo moram da idem u Moskvu. Prvo moram da se vidim sa Putinom. Ali ja sam i sveštenik, šta da radim? Radim šta mogu. Kad bi Putin samo otvorio vrata.

Vesti o potencijalnom odlasku u Moskvu dovele su vatikanske novinare koji putuju sa papom u stanje visoke pripravnosti, a mnogi se pitaju da li bi bili uhapšeni ako bi izveštavali o razgovorima o konfliktnoj situaciji da su u Rusiji.

 Bojim se da Putin ne može i ne želi da održi ovaj sastanak u ovom trenutku- izjavio je Papa.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: The Wall Street Jurnal