Doktor kome je Sena umro na rukama: Osetio sam kako mu duša izlazi iz tela

Pre nešto više od 28 godina, napustio nas je legenda formule 1 – Ajrton Sena.

Prva smrt na stazi „Autodrom Enco i Dino Ferari“ bila je kada je poginuo Roland Recenberger. Dan kasnije, prvog maja 1994. godine, u večnost je otišao Ajrton Sena.

Legendarni vozač Formule 1 poginuo je dan nakon što je tragično skončao njegov kolega Recenberger tokom kvalifikacija.

Zbog njega je Ajrton Sena stavio u svoj bolid austrijsku zastavu, želeći da na kraju trke za Veliku nagradu San Marina oda počast tragično nastradalom kolegi, ali… Tu zastavu nikada nije izneo.

Iz bolida su izneli – njega.

Posle kobnog izletanja sa staze, pokušali su da ga reanimiraju, ali…

 Izgledalo je najpre kao da spava. Podigao sam mu kapke i istog časa mi je bilo potpuno jasno da ima teške povrede mozga. Mi smo ga istog trenutka izneli sa sedišta, položili na zemlju… Dok smo to radili tačno sam osetio kako mu duša izlazi iz tela! A ja nisam religiozan… Umro mi je na rukama. Ne, ne mogu da verujem i dalje. Umro mi je na rukama, čoveče…

Tim rečima je poslednje Senine momente opisao pre neku godinu neurohirurg Sid Votkins, koji ga je samo nekoliko sati pre tragedije molio da razmisli da završi karijeru.

Naime, Votkins, u to vreme šef medicinskog centra FIA, sugerisao je slavnom asu, zbog smrti Recenbergera, da okonča s Formulom i „ode na pecanje“. To im je bio zajednički hobi.

A Ajrton Sena?

Samo mu je odgovorio:

Ali, ja ne mogu da živim bez trkanja.

Nekoliko sati kasnije je na trci za Veliku nagradu San Marina poginuo.

Ta smrt je u Brazilu doživljena kao rava nacionalna tragedija. Vlada je proglasila tri dana žalosti, na sahranu je, u Sao Paolo, došlo oko tri miliona ljudi, a sve je prenosila državna televizija.

Porodica Ajrtona Sene izričito je zabranila dolazak prvom čoveku Formule 1, Berniju Eklstonu, stavljajući mu tako do znanja da ga smatra najodgovornijim za prerani odlazak jednog od najboljih vozača svih vremena. Senina smrt za neke je još uvek misterija, koja je prožeta različitim teorija.

„Kišni čovek“, kako mu je glasio nadimak zbog majstorija u teškim uslovima za nadmetanja na pisti, triput je bio šampion Formule 1 tokom deset sezona. Pobedio je na 41 trci, a 65 u kvalifikacijama. Na kraju, u San Marinu, kroz cilj nije prošao. Ušao je u legendu, pravo sa ruku Sida Votkinsa.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji