Papa pokajnik putuje u Kanadu da spere zla crkve

Papa Franja „pokajnik“ doputovaće danas u Kanadu radi, kako je rekao, „pokajničkog hodočašća“ za koje se nada da će pomoći u ispravljanju nepravde koju su starosedeocima počinili katolički sveštenici i časne sestre u samostanima.

Papa „pokajnik“ danas stiže u Edmonton u provinciji Alberta na zapadu Kanade i to je prvo od tri mesta koje će posetiti. On će potom posetiti grad Kvebek i Ikaluit, prestonicu teritorije Nunavut.

On će u Kanadi boraviti do 30. jula i imaće najmanje pet susreta sa domorocima, kojima će, kako je obećao, izraziti izvinjenje na njihovoj teritoriji zbog pokušaja crkve da iskoreni starosedelačku kulturu.

Na žalost u Kanadi su mnogi hrišćani, uključujući pojedine članove verskog reda, doprineli kulturnoj asimilaciji koja je na razne načine nanela štetu starosedelačkom stanovništvu – naglasio je papa u svom nedavnom obraćanju vernicima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Oko 15.000 starosedelačke dece u Kanadi odvedeno je iz svojih kuća i mnoga su izložena zlostavljanju, silovanju i neuhranjenosti. Kanadska Komisija za istinu i pomirenje je 2015. godine ta đela nazvala „kulturološkim genocidom“.

Cilj organizovanih škola koje su radile između 1831. godine i 1996. godine bila je asimilacija starosedelačke dece. Školama je rukovodilo katoličko sveštenstvo u ime vlasti.

Skandal je izbio prošle godine kada su pronađeni posmrtni ostaci 215 đece u nekadašnjoj indijanskoj školi u Kamlupsu u provinciji Britanska Kolumbija na zapadu Kanade. Škola je zatvorena 1978. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji