Peking: Vašington odgovoran za loše odnose Amerike i Kine

Vašington snosi punu odgovornost za trenutni pad američko-kineskih odnosa, tvrdi Peking.

Kinesko ministarstvo odbrane je tvrdilo da je američko rukovodstvo svoju politiku prema Kini zasnovalo na pogrešnoj proceni.

U izjavi državnoj televiziji CCTV u utorak, portparol Ministarstva odbrane Tan Kefei optužio je Vašington da je napravio stratešku pogrešnu procenu i rekao da Kina nije kriva za „trenutne bilateralne poteškoće“.

Istog dana, kineski ministar odbrane Vei Fenghe rekao je svom američkom kolegi, Lojdu Ostinu da Peking vidi Tajvan kao jedan od svojih ključnih interesa i crvenu liniju.

Rešenje pitanja Tajvana je stvar kineskog naroda, nijedna spoljna sila nema pravo da se meša – rekao je Vej tokom sastanka sa Ostinom u Kambodži.

Ministar je takođe izrazio nadu da će Vašington poštovati nacionalne interese Pekinga i usvojiti racionalniji pristup prema Kini, što bi moglo da preokrene negativan trend u bilateralnim odnosima.

Američke administracije postupno su tokom proteklih godina zaoštravale odnose sa Kinom, da bi je, na kraju, proglasile za strateškog protivnika. Tenzije između dve zemlje eskalirale su prošlog avgusta, kada je predsednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan, koji Kina smatra delom svoje teritorije, prenosi RT.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji