Pentagon priznao! Pružao podršku

Pentagon je dao saopštenje da su Sjedinjene Američke Države pružale pravnu pomoć za 46 bioloških objekata u Ukrajini u poslednjih 20 godina. Kako navode za miroljubive medicinske i poljoprivredne projekte.

Selektovane informacije o saradnji dve zemlje objavljene su nakon što su ruske vlasti više puta optužile SAD za vojno-biološku aktivnost na ukrajinskoj teritoriji.

Sjedinjene Države rade na poboljšanju biosigurnosti i zaštite Ukrajine, efikasnosti nadzora ljudi i životinja, pružajući podršku za 46 ukrajinskih civilnih laboratorija, zdravstvenih ustanova i centara za dijagnostiku bolesti tokom protekle dve decenije – navodi se u saopštenju za javnost.

Pentagon je uverio da je saradnja bila transparentna, da se odvija u skladu sa normama američkog, ukrajinskog zakonodavstva i međunarodnog prava.

Često u partnerstvu sa multilateralnim strukturama, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju.

U saopštenju se navodi da Ukrajina nema vojno orijentisane nuklearne, hemijske ili biološke programe, a njene laboratorije se ne razlikuju od sličnih medicinskih i naučnih ustanova širom sveta.

Biolaboratorije – Ukrajina

Amerikanci su dodali da su Pentagon i Stejt department finansirali programe za promovisanje pretvaranja bivših sovjetskih vojnih bioloških objekata širom bivšeg SSSR-a u „mirnodopske javne zdravstvene ustanove“.

SAD su, kroz međunarodnu saradnju, takođe radile na eliminisanju drugih bioloških pretnji na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza. Uključeni su stručnjaci iz oblasti biologije, biološke bezbednosti, javnog zdravlja i srodnih oblasti iz cele američke vlade – saopštenje je rečeno.

Ovi napori su doprineli razvoju nadzora i proširenju miroljubive saradnje u biološkim istraživanjima između naučnika bivšeg Sovjetskog Saveza i globalne naučne zajednice u skladu sa međunarodnim standardima bezbednosti, zaštite, neproliferacije i transparentnosti, navodi se u dokumentu.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je u maju da:

.. otkrivene činjenice vojne biološke aktivnosti SAD u Ukrajini ukazuju na to da funkcionisanje bioloških laboratorija na teritoriji ove zemlje, uključujući jedinice sanitarno-epidemiološkog odeljenja vojnog resora Ukrajine, je bio usmeren na poboljšanje patogenih svojstava uzročnika kuge, antraksa, kolere i drugih smrtonosnih bolesti.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji