pentagonova-nova-kancelarija-za-pracenje-nlo

Pentagonova nova kancelarija koja je uspostavljena da prati izveštaje o neidentifikovanim letećim objektima primila je „nekoliko stotina“ novih izveštaja o NLO-u, ali za sada nema dokaza o vanzemaljskom životu, saopštilo je rukovodstvo agencije novinarima.

Pentagonova nova kancelarija za rešavanje anomalija za sve domene (AARO) osnovana je u julu i odgovorna je ne samo za praćenje neidentifikovanih objekata(NLO) na nebu, već i pod vodom ili u svemiru ili potencijalno objekta koji ima mogućnost da se kreće sa jednog domena na sledeći.

Kancelarija je osnovana nakon više od godinu dana pažnje posvećene neidentifikovanim letećim objektima koje su vojni piloti primetili, ali ponekad nisu bili voljni da prijave zbog straha od stigme.

U junu 2021. Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD-a izvestila je da je između 2004. i 2021. bilo 144 takva susreta, od kojih je 80 zabeleženo na više senzora.

Od tada, „imali smo mnogo više izveštaja“, rekao je direktor kancelarije za anomalije Šon Kirkpatrik. Na pitanje da kvantifikuje iznos, Kirkpatrik je rekao „nekoliko stotina“.

Ažurirani izveštaj direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD-a koji će dati konkretne brojke o novim izveštajima primljenim od 2021. očekuje se do kraja godine, rekli su zvaničnici.

Kancelarija je osnovana ne samo da bi ispitala pitanje da li postoji vanzemaljski život, već i bezbednosni rizik koji predstavlja toliki broj susreta sa nepoznatim letećim objektima od strane vojnih instalacija ili vojnih aviona.

Ovog maja, Kongres Sjedinjenih Država je održao svoje prvo saslušanje u više od pola veka na ovu temu, a članovi su izrazili zabrinutost da, bez obzira da li su objekti vanzemaljski ili potencijalno nova tehnologija kojom upravljaju Kina, Rusija ili neki drugi potencijalni protivnik, nepoznato stvara bezbednosni rizik.

Do sada, „nismo videli ništa, a još smo veoma rano, što bi nas navelo da verujemo da je bilo koji od objekata koje smo videli vanzemaljskog porekla“, rekao je Ronald Moultri, zamenik američkog ministra odbrane za obaveštajne poslove i bezbednost.

Svaki neovlašćeni sistem u našem vazdušnom prostoru smatramo pretnjom po bezbednost.

Kancelarija takođe radi na načinima da poboljša svoju sposobnost da identifikuje nepoznate objekte, kao što je ponovna kalibracija senzora koji mogu biti fokusirani samo na poznate neprijateljske avione ili potpise dronova, rekao je Moultrie.

Jedan od razloga za stotine dodatnih izveštaja koji pristižu može biti poseta koju je odeljenje učinilo da destigmatizuje prijavljivanje potencijalnih susreta. Svaka služba je takođe uspostavila sopstvene procese izveštavanja, rekao je Kirkpatrik.

Osim neidentifikovanih objekata, nova tehnologija, kao što su budući stelt bombarderi i stelt lovci, bespilotne letelice i hipersonične rakete koje postavljaju i SAD i Kina, mogla bi da se pomeša sa NLO-om.

Kirkpatrik je rekao da je nova kancelarija u koordinaciji sa Pentagonom i američkom obaveštajnom zajednicom kako bi dobila potpise američke tehnologije kako bi isključila te letelice ili dronove.

„Postavljamo veoma jasne mehanizme sa našim plavim programima, i našim DOD i IC programima, kako bismo otklonili sva zapažanja koja dolaze sa plavim aktivnostima i osigurali da ih izbacimo i identifikujemo prilično rano“, rekao je Kirkpatrik, misleći na to. „plavim“ američkim avionskim programima koje kontroliše Pentagon ili obaveštajne agencije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/TheGuardian