Pisma doktora koji je lečio Hitlera

Švajcarski potomak jednog od doktora Adolfa Hitlera objavio je detalje pisama koji pokazuju kako je lečio nacističkog diktatora zbog problema sa glasom, objavio je u nedelju list NZZ am Sonntag.

Hitlera je nekoliko puta lečio Karl Oto fon Ajken, nemački specijalista za uho, grlo i nos, tokom 10 godina od 1935. godine, navodi švajcarski list.

Pisma od doktora otkrio je Robert Doepgen, fon Ajkenov pra-praunuk, koji ih je pronašao prilikom istraživanja porodične arhive za školski projekat.

Fon Ajken je umro 1960.

Britanski istoričar Ričard Džej Evans, specijalista za nemačku istoriju, garantovao je za autentičnost neobjavljenih pisama, navodi list.

Hitler
Kralj Viktor Emanuel III, Adolf Hitler i Benito Musolini gledaju kako fašističke trupe marširaju u centru Rima na snimku televizijskog fajla iz 1941. godine.

Pisma pokazuju Hitlerov strah od ozbiljne bolesti, navodi list.

Ako postoji nešto loše, apsolutno moram da znam – rekao je Hitler doktoru posle njihove prve konsultacije u maju 1935, navodi se u pismima.

List navodi da pisma takođe pokazuju važnost koju je Hitler pridavao njegovom glasu, koji je koristio u govorima da bi dobio podršku svom režimu.

Jedna operacija uklanjanja polipa odložena je do govora, kaže se u pismima, kako je fon Ajken savetovao Hitlera da mora da odmori glas posle procedure.

U svojim pismima fon Ajken nikada nije doveo u pitanje da je lečio čoveka čiji su postupci doveli do toga da su milioni ljudi ubijeni u holokaustu i Drugom svetskom ratu, navodi ovaj list.

List navodi da je na pitanje ruskih islednika posle rata zašto nije ubio Hitlera, fon Ajken rekao: „Ja sam bio njegov lekar, a ne njegov ubica“.

Hitler je umro samoubistvom u bunkeru u Berlinu 1945. godine, neposredno pre kraja rata.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Reuters