policija-izvrsila-raciju-kuce-zaira-bolsonara

Brazilska policija u sredu je izvršila raciju u kući bivšeg predsednika Žaira Bolsonara i zaplenila njegov mobilni telefon u okviru istrage o njegovoj evidenciji vakcinacije protiv kovida.

Istraga bi mogla da odgovori na pitanja o tome kako je Bolsonaro, izraziti skeptik o koronavirusu koji se zakleo da nikada neće primiti vakcinu protiv kovida, registrovan kao vakcinisan u zdravstvenim kartonima objavljenim u februaru.

Bolsonaro je novinarima potvrdio raciju njegove kuće u Braziliji i ponovio da nikada nije uprimio vakcinu protiv kovida. On je negirao bilo kakvu ulogu u navodnom falsifikovanju dokumenata.

Što se mene tiče, ništa nije bilo falsifikovano. Ja nisam uprimio vakcinu. Tačka – rekao je on i dodao da mu je zaplenjen telefon.

Istraga o vakcini je jedna od mnogih koje stavljaju bivšeg lidera pod pritisak, uključujući istrage o navodnom potiskivanju birača, napadima na legitimitet brazilskih izbora i proneveri stranih poklona.

Pročitajte još:

Federalna policija je u saopštenju navela da je uručila 16 naloga za pretres i šest naloga za preventivno hapšenje u Braziliji i Rio de Žaneiru u okviru operacije, ali nije otkrila imena ciljanih.

Dvojica ljudi upoznatih sa istragom rekli su da je policija uhapsila Maura Sida i Maksa Giljermea, lične pomoćnike Bolsonara kao predsednika koji su ostali kao njegovi pomoćnici kada je on odstupio u januaru.

Policija je saopštila da istražuje „lažne podatke“ koji su navodno dodati u nacionalnu bazu podataka o kovidu između novembra 2021. i decembra 2022, kada je Bolsonaro bio predsednik.

Kao rezultat toga, mogli su da izdaju sertifikate o vakcinama i da ih koriste da zaobiđu ograničenja koja su nametnule javne vlasti u Brazilu i Sjedinjenim Državama – saopštila je policija,

Istraga ukazuje na „ideološke“ razloge za zaobilaženje pravila vakcinacije, rekla je policija.

„Verujemo da će sve pravne sumnje biti razjašnjene i da će se dokazati da Bolsonaro nije počinio nezakonita dela“, napisao je na društvenim mrežama Valdemar Kosta Neto, šef Bolsonarove političke partije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji