objavljene-satelitske-slike-tajne-vojne-kineske-baze-u-pustinji

Američka satelitska kompanija snimila je slike kineske letelice u vojnoj bazi na severoistoku zemlje, signalizirajući značajno poboljšanje u kineskom programu vazdušnih brodova.

Fotografije je snimila privatna satelitska firma BlackSky, a objavljene su ove nedelje.

One pokazuju balon, za koji se veruje da je dugačak oko 30 metera, iznad piste vojne baze u provinciji Sinđang, na severoistoku Kine.

Eksperti za vazduhoplovstvo koji su analizirali slike za CNN rekli su da su pokazali pistu i druge karakteristike koje ukazuju na to da je baza sposobna da lansira vazdušne brodove.

Slike su takođe pokazale ogroman hangar, za koji se veruje da je dugačak oko 275 metara, koji bi mogao da se koristi za smeštaj još većih vazdušnih brodova.

Slike su navodno snimljene u novembru 2022, nekoliko meseci pre nego što su SAD u aprilu oborile, za šta su tvrdile, da je kineski špijunski balon nedaleko od obale Južne Karoline.

Pročitajte još:

Bela kuća je saopštila da je balon korišćen za nadgledanje američkih vojnih lokacija, iako je Kina odbacila tu tvrdnju i rekla da se koristi u miroljubive svrhe.

Nakon obaranja balona, američki ratni avioni srušili su još nekoliko misterioznih objekata sa neba iznad Severne Amerike, mada se kasnije pokazalo da su neki verovatno bili baloni koje koriste hobisti.

Prema analizi podnesaka kineskih vojnih patenta od strane Arms Control Wonk-a, bloga koji vode vrhunski stručnjaci za oružje, baza Sinđiang, poznata i kao lokacija Korla ili Bohu, takođe se koristi za razvoj lasera ​​koji mogu da ciljaju američke satelite.

Takođe se koristi za sprovođenje istraživanja mikrotalasa velike snage, kao i za razvoj vazdušnih brodova, tvrdi se u izveštaju.

Upotreba letećih objekata – balona u ratovanju i špijunaži datira još od ranih 1900-ih.

Stručnjaci kažu da oni ostaju neprocenjivo sredstvo za prikupljanje obaveštajnih podataka jer su relativno jeftini i, pošto lebde iznad nekog područja, mogu da snime detaljnije slike od satelita.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji