dosije-fbi-a-navodno-otkriva-da-je-tadasnji-potpredsednik-bajden

Nadzorni odbor Predstavničkog doma SAD-a izdao je u sredu sudski poziv za dosije FBI-a za koji jedan uzbunjivač kaže da povezuje predsednika Bajdena sa „kriminalnom šemom“ koja uključuje „novac za političke odluke“ tokom njegovog mandata kao potpredsednika.

Taj poziv je potencijalni proboj za istražitelje GOP-a koji žele da razotkriju ulogu Džoa Bajdena u poduhvatima njegove porodice za trgovinu uticajem u zemljama kao što su Kina, Meksiko, Rusija i Ukrajina.

Republikanci kažu da se dosije direktno odnosi na potencijalne zločine Džoa Bajdena, a ne na moguće kriminalne aktivnosti Hantera Bajdena ili nekih daljih rođaka.

Navodna korupcija uključuje zemlju koja nije Kina, kako je razumeo The Post, a jedan izvor kaže da uzbunjivač nije ista osoba kao agent Poreske uprave koji je prošlog meseca anonimno izneo tvrdnju o prikrivanju u krivičnoj istrazi Bajdenovog sina Hantera.

Dokument koji je pozvao Odbor za nadzor je „napravljen ili izmenjen u junu 2020.“ i mora biti dostavljen veću na sastanku u podne 10. maja, kaže se u sudskom pozivu.

„Primili smo zakonski zaštićena i veoma verodostojna neklasifikovana otkrića uzbunjivača“, pisali su predsednik Nadzornog odbora Džejms Komer i član Senatskog odbora za budžet Čak Grasli pisali su državnom tužiocu Meriku Garlandu i direktoru FBI Kristoferu Reju.

„Na osnovu tih obelodanjivanja, primetili smo da Ministarstvo pravde (DOJ) i Federalni istražni biro (FBI) poseduju neklasifikovan obrazac FD-1023 koji opisuje navodnu kriminalnu šemu u koju su uključeni tadašnji potpredsednik Bajden i strani državljanin u vezi sa razmenom novca za političke odluke.”

Pročitajte još:

U pismu, koje je poslato uz sudski poziv, se nastavlja: ​​„Tvrdi se da dokument sadrži precizan opis načina na koji je navodna kriminalna šema korišćena, kao i njene svrhe. Na osnovu navodne specifičnosti u dokumentu, čini se da DOJ i FBI imaju dovoljno informacija da utvrde istinitost i tačnost informacija sadržanih u njemu. Međutim, ostaje nejasno koji su koraci, ako ih je bilo, preduzeti da se to pitanje istraži.”

Portparol FBI je rekao: „FBI je primio sudski poziv i pismo. Nemamo nikakav dodatni komentar.“ Portparol Ministarstva pravde je rekao: „Odeljenje je primilo pismo.“

Hanter i njegov brat Džejms Bajden požnjeli su milione dolara od poslovnih odnosa u zemljama u kojima je njihov moćni otac i stric vladao tokom i nakon njegovog potpredsednika.

Grasli je rekao u sredu popodne na Fox News-u da „ovo dolazi od verodostojnih i neklasifikovanih otkrivanja uzbunjivača, ove moguće kriminalne aktivnosti kada je Bajden bio potpredsednik, i želimo ovu informaciju“.

„Ministarstvo pravde, FBI treba da razjasni američkom narodu šta su uradili sa dokumentom, jer znamo da dokument postoji“, rekao je Grasli.

Tadašnji potpredsednik Bajden je u više navrata komunicirao sa stranim saradnicima svojih rođaka, iako je negirao da je kao predsednički kandidat ikada razgovarao sa svojom porodicom o poslovanju u inostranstvu.

Između ostalih stranih poduhvata, Hanter Bajden je zarađivao i do milion dolara godišnje da bi bio u upravnom odboru ukrajinske gasne kompanije Burisma od 2014. do 2019. godine, počevši od trenutka kada je njegov otac postavljen na čelo politike Obamine administracije u Ukrajini.

Samo nekoliko dana nakon što se Hanter pridružio odboru, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, u to vreme pomoćnik potpredsednika, rekao je novinarima na Air Force Two na putu za Kijev da će Džo Bajden insistirati na podršci SAD ukrajinskoj industriji prirodnog gasa, što je kasnije te godine je Kongres dodelio 50 miliona dolara.

Bivši stenograf Bele kuće Majk Mekormik rekao je za Post da je kontaktirao FBI ovog februara u vezi sa Salivanovim primedbama, koje su u transkriptu pripisane anonimnom američkom zvaničniku, ali da se on nikada nije javio.

Dnevnici posetilaca pokazuju da se Džo Bajden sastao sa poslovnim partnerom svog sina Devonom Arčerom 2014. godine otprilike u vreme kada su se i Hanter Bajden i Arčer, od tada osuđeni prestupnik, pridružili odboru Burisme, a tadašnji potpredsednik Bajden je prisustvovao večeri 16. aprila 2015. sa izvršnim direktorom Burisme Vadimom Požarskim, na kojem su bili i drugi saradnici njegovog sina iz Rusije i Kazahstana.

Komer i Grasli su pisali FBI-u i Ministarstvu pravde: „Značajan interes javnosti za procenu FBI-jevog odgovora na ove informacije, kao i rastuća zabrinutost zbog DOJ-a i FBI-jevog iskustva u omogućavanju političke pristrasnosti da zarazi njihov proces donošenja odluka, zahtevaju strogi nadzor Kongresa.“

„Čini se da DOJ i FBI imaju vredne, proverljive informacije koje niste uspeli da otkrijete američkom narodu“, dodali su republikanci. “

Stoga će Kongres nastaviti da sprovodi nezavisnu i objektivnu reviziju ovog pitanja, bez uticaja tih agencija.

„Informacije koje je dao uzbunjivač izazivaju zabrinutost da je tadašnji potpredsednik Bajden navodno učestvovao u šemi podmićivanja sa stranim državljaninom“, naveo je Komer u saopštenju.

Američki narod treba da zna da li je predsednik Bajden prodao Sjedinjene Američke Države da bi zaradio novac za sebe. Senator Grasli i ja ćemo tražiti istinu kako bismo obezbedili odgovornost za američki narod.

„Verujemo da FBI poseduje interni dokument koji nije poverljiv koji uključuje veoma ozbiljne i detaljne optužbe koje se odnose na aktuelnog predsednika Sjedinjenih Država“, dodao je Grasli.

„Ono što ne znamo jeste šta je FBI uradio da bi proverio ove tvrdnje?“.

„Nedavna istorija FBI-a da zaobiđe politički nabijene istrage zahteva strogi nadzor Kongresa.“

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji