bolsonaro-negira-da-je-pocinio-krivicno-delo-nakon-policijske-racije

Bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro negirao je da je počinio prekršaj nakon što je federalna policija u sredu ujutru pretresla njegovu kuću u Braziliji u slučaju navodne izmene evidencije o vakcinaciji protiv kovida.

Policija je u saopštenju navela da istražuje navode o unošenju lažnih podataka u sisteme javnog zdravlja i promeni vakcinalnih kartona.

U saopštenju se ne navodi ime Bolsonara, ali se njegova evidencija nalazi među onima za koje policija sumnja da je izmenjena kako bi se ispunili uslovi za ulazak u druge zemlje, uključujući SAD, navodi osoba upoznata sa istragom koja je zatražila anonimnost jer nije ovlašćena da govori javno o slučaju.

Šest osoba, uključujući dva bliska Bolsonarova saradnika, uhapšeno je u okviru istrage, rekla je ta osoba.

Bolsonaro, koji je tokom svog predsedničkog mandata rekao da nije vakcinisan, rekao je novinarima da nije vakcinisan i da nije menjao evidenciju da bi pokazao drugačije.

Nisam primio vakcinu, to je moja lična odluka – rekao je iz Brazilije.

Nema nikakvog petljanja sa moje strane. Nisam primio vakcinu, tačka.

Sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes odobrio je zaplenu Bolsonarovog pasoša, municije, oružja, kompjutera i mobilnih uređaja u okviru pretresa, prema zvaničnim dokumentima koji su otkriveni kasnije u sredu.

Potpukovnik Mauro Sid Barbosa, koji je bio Bolsonarov lični sekretar, i Maks Giljerme Mačado de Mura, njegov lični čuvar i prijatelj, bili su među uhapšenima, navodi osoba upoznata sa slučajem.

Pročitajte još:

Očekuje se da će Bolsonaro, koji je tokom svog predsedništva iznosio tvrdnje o rizicima od neželjenih efekata vakcine, svedočiti policiji, rekla je ta osoba.

Fabio Vajngarten, jedan od Bolsonarovih advokata, rekao je novinarima da će se pojaviti pred policijom nakon što odbrana dobije pristup slučaju.

Bolsonarov telefon je zaplenjen u okviru istrage.

Njegova supruga Mišel Bolsonaro koristila je objavu na Tviteru da demantuje izveštaje da je njen telefon takođe uzet, a Moraesov nalog je pokazao da je odbio zahteve za pretres i zaplenu u vezi sa bivšom prvom damom.

Policija je u saopštenju navela da su falsifikovani dokumenti imali za cilj da „zaobiđu trenutna zdravstvena ograničenja koja su nametnule javne vlasti“ u Brazilu i SAD.

Izmene su izvršene između novembra 2021. i decembra 2022. godine, saopštila je policija. Istraga je obuhvatila 16 naloga za pretres i šest naloga za preventivno hapšenje, navodi policija.

Nezapečaćeni dokumenti uključivali su zapise o vakcinama za koje policija sumnja da su izmenjeni.

Zapisi su pokazali da je Bolsonaro 2022. godine primio dve doze u Duke de Kaišasu, gradu u državi Rio de Žaneiro.

Međutim, savezna policija je rekla da Bolsonaro nije bio prisutan u toj oblasti u to vreme, odnosno kako stoji u datumima na dokumentu i da je proveo samo kratko vreme u gradu koje se povezuje sa drugim datumom, bez ikakvih naznaka da je posetio zdravstvenu ustanovu, saopštila je policija.

Istraga je najnoviji izvor pravnog ispitivanja sa kojim se bivši predsednik suočava od njegovog martovskog povratka iz SAD, gde je proveo tri meseca, nakon poraza na izborima u oktobru.

On se takođe suočava sa istragama o svojim potencijalnim vezama sa neredima 8. januara u Braziliji, njegovim tvrdnjama stranim diplomatama da su brazilske izborne mašine bile podložne prevari i nakitom od 3 miliona dolara koji mu je navodno poklonila vlada Saudijske Arabije.

Bolsonaro, koji je prošle nedelje svedočio u okviru istrage o pokušaju pobune u januaru koji su njegove pristalice izvele u prestonici, negirao je da je počinio nepravde u svakoj od različitih istraga sa kojima se suočava.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji