izraelci-blokiraju-puteve-u-znak-protesta

Izraelci su blokirali puteve i demonstrirali u četvrtak protiv spornog vladinog plana za reviziju pravosuđa, nadajući se da će pojačati pritisak na zakonodavce nakon što se parlament ponovo sastao ove nedelje nakon jednomesečne pauze.

Premijer Benjamin Netanjahu pauzirao je reviziju u martu nakon intenzivnog pritiska, a suprotstavljene strane pokušavaju da postignu kompromisni sporazum.

Ali u znak nepoverenja u njegove namere, desetine hiljada su nastavile da protestuju svake subote uveče.

Očekuje se da će protesti u četvrtak biti manji, ali demonstranti se nadaju da će podsetiti zakonodavce na njihovo prisustvo i njihovu sposobnost.

Glavne puteve i raskrsnice u primorskom Tel Avivu i drugde blokiralo je na desetine demonstranata koji su mahali izraelskim zastavama.

Demonstracije su održane ispred domova izraelskog ceremonijalnog predsednika i ministra za nacionalnu bezbednost zemlje Itamara Ben-Gvira, koji je u zamenu za pauziranje plana zahtevao od Netanjahua da mu da vlast nad novom nacionalnom gardom, što bi, kritičari kažu, predstavljalo njegovu ličnu milicija.

Policija je saopštila da je jedan demonstrant uhapšen zbog izazivanja nereda.

Lideri protesta proglasili su događaj u četvrtak pozivom na „jednakost“, proširujući svoje kritike na sve veće troškove života u Izraelu i izuzeća od vojnog roka koja su odobrena većini ultraortodoksnih Jevreja.

Izraelci koji su izašli na protest u belo su ofarbali bazen sa vodom na trgu izraelskog nacionalnog pozorišta u Tel Avivu, kako bi simbolizovali nedavno povećanje cene mleka.

Pročitajte još:

Plan rekonstrukcije pravosuđa u zemlji, koji je napredovala najdesničarska vlada Izraela ikada, gurnuo je Izrael u jednu od svojih najgorih domaćih kriza, otvarajući dugotrajne društvene podele i stvarajući nove. Dok je zamrzavanje zakona donekle ublažilo tenzije, Netanjahuovi saveznici ga guraju da nastavi sa remontom. Čini se da razgovori koji su u toku, čiji je cilj bio izlazak iz krize, nisu dali nikakve rezultate.

Netanjahu, kome se sudi za korupciju, suočio se sa salvom kritika zbog zakonskog plana od strane širokog dela izraelskog društva, uključujući poslovne lidere, napredni tehnološki sektor i vojne rezerviste, koji su zapretili da se neće pojaviti na dužnosti ako plan bude bio odobreno.

Popustio je tek kada je izbio nalet spontanih protesta nakon što je otpustio svog ministra odbrane.

Zagovornici plana, koji bi oslabio Vrhovni sud i ograničio sudski nadzor nad zakonima i vladinim odlukama, kažu da je neophodno obuzdati, kako kažu, intervencionistički sud i vratiti vlast izabranim poslanicima.

Protivnici kažu da bi to poremetilo delikatan izraelski sistem kontrole i ravnoteže i ugrozilo njegove demokratske osnove.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji