policija-los-andjelesa-dobila-robotsko-pojacanja-uprkos-protestima

Gradsko veće Los Anđelesa odobrilo je upotrebu robot psa od strane lokalne policijske uprave, uprkos protestima stanovnika i nekih članova veća koji se ne slažu.

Njujork je ranije predstavio sličnu tehnologiju i suočio se sa velikom reakcijom javnosti.

Gradski zakonodavci glasali su u utorak sa 8 prema 4 da odobre donaciju „četvoronožnog bespilotnog zemaljskog vozila“ LAPD-u od neprofitne Policijske fondacije Los Anđelesa, koja je snagama besplatno isporučila robota vrednog 277.000 dolara.

Dizajniran i proizveden od strane Boston Dinamics-a, robotski pas je sposoban da se autonomno kreće po terenu i zgradama i može biti opremljen širokim spektrom opreme za nadzor, senzora i drugih „korisnih tereta“. Za policiju, generalno je namenjen za upotrebu u opasnim situacijama koje mogu da dovedu policajce u opasnost, delujući kao dodatni set očiju i ušiju za odeljenje.

Međutim, novi dodatak LAPD-u suočio se sa oštrim kritikama stanovnika, a nekoliko građana je kritikovalo odluku saveta tokom javnih komentara u utorak.

Jedan meštanin je rekao „Ne želim da naoružavam (veštačku inteligenciju)“, dok je drugi izjavio da će upotreba robota na kraju dovesti do „robotskih policajaca“, pitajući: „Zar niste gledali taj film iRobot ili Terminator?“

Još jedan građanin je rekao da je period javnog razmatranja gradskog veća bio „jasno performativan“, optužujući lokalne zakonodavce da ignorišu želje svojih birača.

Odluka Njujorka 2020. da zaposli robot psa, kojeg je njujorška policija nazvala „Digidog“, pokazala se jednako kontroverznom, jer je grad prekinuo svoj prvi ugovor o zakupu uređaja nakon što su Njujorčani osudili tehnologiju kao orvelovsku.

Međutim, zvaničnici su kasnije promenili kurs i vratili psa u policiju prošlog meseca, a policijski komesar Kičant Sivel je izjavio da će se koristiti na način koji je „transparentan, dosledan i uvek u bliskoj saradnji sa ljudima kojima služimo“.

Pročitajte još:

San Francisko je čak razmišljao da dozvoli svojoj policijskoj službi da koristi robote za smrtonosnu silu u hitnim slučajevima, ali je kasnije odbio tu politiku nakon negodovanja javnosti.

Odbornik LA Hugo Soto-Martinez bio je među zakonodavcima koji su glasali protiv ove odluke, tvrdeći da se ova „stavka oslikava samo kao prihvatanje donacije, ali ona zaista predstavlja proširenje trenutnih granica oko policije i nadzora“.

Gradski zvaničnici tvrde da će robota prvenstveno koristiti specijalni tim LAPD-a i da će „poboljšati bezbednost policajaca“ tokom „incidenata visokog rizika“, dodajući da bi popunio „kritičnu prazninu“ za odeljenje s obzirom na jedinstvene karakteristike uređaja.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji