boris-dzonson-pozvan-ponovo-u-policiju

Boris Džonson, bivši britanski premijer, pozvan je u policiju zbog novog mogućeg kršenja pravila kovida, rekla je britanska vlada za medije u utorak.

Dokumenti koji se odnose na potencijalno kršenje proslijeđeni su londonskoj Metropolitan policiji i policiji doline Temze, rekao je izvor iz vlade, dodajući da je to sada njihova stvar.

Policija doline Temze potvrdila je u saopštenju da je primila dokumente, navodeći da se odnose na „potencijalne povrede“ u Čekersu, zvaničnom seoskom domu aktuelnog britanskog premijera, „između juna 2020. i maja 2021.“.

Britanski list Tajms, koji je prvi objavio tu priču, rekao je da Džonsonov ministarski dnevnik otkriva posete prijatelja Čekersu tokom pandemije.

Portparol kabineta je u izjavi za CNN rekao da su informacije prvo „došle na videlo“ pošto je kabinet pripremao dokaze za podnošenje o istrazi o kovidu.

„To je identifikovano kao deo uobičajenog pregleda otkrivanja potencijalno relevantnih dokumenata koji sprovodi pravni tim za svedoke istrage“, rekao je portparol.

Dauning strit je upoznat sa ovom informacijom nakon što su nadležni organi obavešteni i nije uključen u ovaj proces, rekao je izvor, dodajući da sam materijal nije podložan nikakvoj istrazi iz kabineta, već je jednostavno prosleđen policiji, sledeći protokol.

Pročitajte još:

Džonsonova kancelarija nazvala je optužbe „bizarnim i neprihvatljivim“, izvestila je u utorak britanska novinska agencija PA Media, dodajući da su Džonsonovi advokati pisali policiji da „detaljno objasne zašto Kabinetska kancelarija potpuno greši u svojim tvrdnjama“.

„U bilo koju političku svrhu, jasno je da se čini poslednji pokušaj da se produži istraga Komiteta za privilegije dok je dolazila do zaključka i da se potkopa gospodin Džonson“, navodi se u saopštenju PA Media.

„Svi događaji o kojima je reč bili su u okviru pravila ili zato što su se održavali na otvorenom ili su bili pod drugim zakonskim izuzetkom. Oni obuhvataju redovne sastanke sa državnim službenicima i savetnicima“.

U utorak, grupa Ožalošćenih porodica za pravdu(Covid-19 Bereaved Families for Justice) objavila je na Tviteru da je Džonson „potpuno nepodoban za bilo koji oblik javne službe“ i predložila mu da se „tiho povuče iz javnog života“.

„Ova otkrića čine sumornu sprdnju tvrdnjama Borisa Džonsona da nije prekršio sopstvena pravila zaključavanja. On je potpuno nepodoban za bilo koji oblik javne službe, nema veze što je premijer“, napisala je ova grupa na Tviteru.

“ Lagao je kada nam je rekao u lice da je učinio „sve što je mogao“ da zaštiti naše voljene jedni, ponovo je lagao kada je rekao da pravila nisu prekršena u broju 10, i lagao je iznova i iznova od tada kada je to negirao“, navodi se u njihovoj objavi.

Liberalno-demokratska partija pozvala je Džonsona da „razmotri svoju poziciju poslanika” nakon izveštaja.

Prošle godine, Džonsona je policija kaznila zbog zabava za kršenje zaključavanja održanih u prostorijama britanske vlade tokom vrhunca pandemije.

Boris Džonson je kasnije podneo ostavku na mesto premijera nakon što ga je zahvatio niz skandala u rasponu od optužbi za nepoštovanje pravila do navoda o neprikladnosti i zloupotrebi od strane konzervativnih zakonodavaca.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji