Japan: Radnik izgubio bezbednosne papire od nuklearke

Zaposleni je stavio japanski objekat Kašivazaki-Kariva pod dalju kontrolu nakon što je ostavio bezbednosne papire na krovu automobila.

Ponovno otvaranje najveće nuklearne elektrane na svetu, japanske Kašivazaki-Kariva, dovedeno je u dodatnu sumnju nakon što je jedan zaposleni koji radi od kuće izgubio gomilu dokumenata ostavljajući ih na automobilu.

Kašivazaki-Kariva je prvobitno zatvoren nakon katastrofe u Fukušimi 2011. godine, a japanski nuklearni nadzor je proširio zabranu operacija ranije ove nedelje, navodeći zabrinutost za bezbednost.

U saopštenju objavljenom u ponedeljak, operater fabrike, Tokio Electric Power Co (Tepco), otkrio je da je dotični zaposleni izgubio bezbednosne papire tako što ih je stavio na krov automobila i odvezao se.

Ustanova je za incident saznala nakon što je lokalni stanovnik otkrio neke od dokumenata, u kojima je detaljno opisano kako se nositi sa požarima i poplavama. Međutim, 38 stranica je i dalje nestalo.

Tepco je saopštio da je izdao upozorenja zaposlenima i menadžeru, dodajući da će primeniti stroga pravila o odnošenju dokumenata i informacija van lokacije.

Nakon nesreće u Fukušimi 2011. godine, japanska vlada je odlučila da isključi sve 54 komercijalne nuklearne elektrane u zemlji radi održavanja i pregleda strukture.

Do danas je samo 10 jedinica ponovo pokrenuto, a očekuje se da će još 18 nastaviti sa radom do 2030. godine.

Pročitajte još:

Takođe u ponedeljak, japanska uprava za nuklearnu regulaciju objavila je odluku da zadrži efektivnu zabranu operacija Kašivazaki-Karive. Nadzorni organ je naglasio da će kretanje goriva do postrojenja ostati zabranjeno sve dok Tepco ne pokaže punu usklađenost sa listom od 27 bezbednosnih kriterijuma.

Iako je situacija u dve od sedam jedinica u Kašivazaki-Karivi ocenjena kao zadovoljavajuća, vlasti su izrazile zabrinutost zbog upravljanja elektranom, posebno njenih bezbednosnih aranžmana.

Prema japanskoj medijskoj kući NHK, regulator je označio slabe odredbe za antiterorističke mere, kao i neovlašćeni ulazak u zabranjena područja. Nadzorni organ je takođe, kako se izveštava, ukazao na neadekvatnost opreme za bezbednosni nadzor koja je potrebna u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT