ruski-naucnik-optuzen-da-je-odao-vojne-tajne-kini

Ruski naučnik, direktor jednog naučnog instituta, uhapšen je zbog sumnje za izdaju zajedno sa još dvojicom stručnjaka za tehnologiju hipersoničnih raketa, on je optužen da je odao tajne Kini, rekle su za medije dve osobe upoznate sa slučajem.

Aleksandar Šipljuk, šef sibirskog Instituta za teorijsku i primenjenu mehaniku Hristijanovič (ITAM), osumnjičen je da je predao poverljivi materijal na naučnoj konferenciji u Kini 2017. godine, rekli su izvori.

Ovaj 56-godišnjak tvrdi da je nevin i insistira da dotične informacije nisu poverljive i da su bile besplatno dostupne na mreži, prema rečima ljudi koji su upoznati sa ovim slučajem.

„Uveren je u činjenicu da informacija nije bila tajna, iu sopstvenu nevinost“, rekao je jedan od ljudi, koji su želeli da za medije ostanu anonimni.

Priroda optužbi protiv direktora ITAM-a, koji je uhapšen prošlog avgusta, nije ranije objavljena.

Kineska veza učinila bi Šipljuka poslednjim u nizu ruskih naučnika koji su uhapšeni poslednjih godina zbog navodnog izdavanja tajni Pekingu.

Upitan o optužbama sa kojima se suočavaju stručnjaci ITAM-a, kao i o prethodnim slučajevima izdaje povezanim sa Kinom, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da službe bezbednosti paze na moguće slučajeve u vezi sa „izdajom domovine“.

Ovo je veoma važan posao – dodao je on.

To se stalno dešava i teško da je ovde moguće govoriti o bilo kakvim trendovima.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova, na pitanje o navodima da je Peking ciljao ruske naučnike da bi dobili osetljiva istraživanja, reklo je da su kinesko-ruski odnosi zasnovani na „nesvrstanosti, nekonfrontaciji i neciljanju trećih strana“.

„Ovo se suštinski razlikuje od onoga što su neke vojne i obaveštajne alijanse sastavile na osnovu svog hladnoratovskog mentaliteta“, dodaje se.

Predsednik Vladimir Putin je više puta rekao da je Rusija svetski lider u proizvodnji hipersoničnih raketa, najsavremenijeg oružja koje je sposobno da nosi teret do 10 puta većom brzinom od zvuka za probijanje sistema protivvazdušne odbrane.

Slučajevi ITAM-a, kao i prethodna hapšenja zbog izdaje, sugerišu da je Moskva budna u pogledu gubitka bilo kakve tehnološke prednosti, uključujući i Kinu, saveznicu na koju se sve više oslanja na političku i trgovinsku podršku.

Prošle godine, još jedan ruski naučnik, specijalista za lasere Dmitrij Kolker uhapšen je u Sibiru pod optužbom za izdaju, ali je dva dana kasnije preminuo od raka.

Njegov advokat Aleksandar Fedulov rekao je Reuters-u prošle nedelje da je Kolker optužen za prenošenje tajni Kini, što je porodica naučnika negirala.

Aleksandar Lukanin, ruski naučnik iz sibirskog grada Tomska, uhapšen je 2020. godine pod sumnjom da je prenosio tehničke tajne Pekingu, javila je tada ruska državna novinska agencija TASS.

Prošle godine je osuđen na sedam i po godina zatvora.

Pročitajte još:

Valerij Mitko, naučnik na čelu Arktičke akademije nauka u Sankt Peterburgu, takođe je optužen 2020. da je prenosio tajne u Kinu, gde je redovno putovao da drži predavanja, rekao je tada TASS.

Umro je dve godine kasnije u 81. godini u kućnom pritvoru.

Ruski parlament je prošlog meseca izglasao povećanje maksimalne kazne za izdaju na doživotni zatvor sa 20 godina.

U utorak je šef komiteta za bezbednost Donjeg doma ruskog parlamenta podržao nacrt zakona kojim se pooštrava pristup državnim tajnama, rekavši da je 48 Rusa osuđeno za izdaju u periodu od 2017. do 2022. godine.

Slučajevi sa kojima se suočavaju Šipljuk i njegova dva ITAM kolege, Anatolij Maslov i Valerij Zvegincev, su strogo poverljivi i biće suđeni iza zatvorenih vrata.

U sredu je u Sankt Peterburgu trebalo da se održi ročište u slučaju Maslova, prvog od trojice koji su uhapšeni u junu prošle godine.

Zvegincev je priveden prošlog meseca. Istrage o trojici naučnika dospele su u svetske naslove prošle nedelje kada su njihove kolege iz ITAM-a potpisale otvoreno pismo u znak podrške, žaleći se da je nemoguće da naučnici rade svoj posao ako rizikuju da budu uhapšeni zbog pisanja članaka ili izlaganja na međunarodnim konferencijama. .

U pismu je odbačena ideja da su trojica mogli da odaju tajne, navodeći da su svi materijali koje su objavili ili predstavili rigorozno provereni kako bi se osiguralo da nisu poverljivi.

Portparol Kremlja Peskov, na pitanje novinara prošle nedelje o otvorenom pismu, rekao je: „Mi smo zaista videli ovaj apel, ali ruske specijalne službe rade na tome. Oni rade svoj posao. To su veoma ozbiljne optužbe.“

ITAM, koji se nalazi u naučnom kampusu Akademgorodok u blizini grada Novosibirska, na svojoj veb stranici kaže da je registrovan kao deo ruskog vojno-industrijskog kompleksa. Institut ima široke međunarodne veze, uključujući kontakte sa kompanijama, univerzitetima i istraživačkim centrima širom sveta, prema onlajn dokumentu iz 2020. godine koji opisuje njen rad.

Među navedenim institucijama bio je i Kineski centar za istraživanje i razvoj aerodinamike (CARDC), čija veb stranica sadrži nekoliko postova koji proslavljaju eksperimentalna otkrića u vezi sa borbenim avionima i hipersoničnim projektilima.

CARDC sajt imenuje direktora centra kao Vang Sunian. Prema dva zvanična sajta kineske lokalne vlade, Vang je general-major u kineskoj Narodnooslobodilačkoj vojsci (PLA).

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji