Bela kuća se ograđuje zbog napada Ukrajine na teritoriju Rusije

Bela kuća negira bilo kakvu umešanost zbog napada Ukrajine na Belgorodsku oblast u Rusiji. 

Vašington je još jednom odbacio vizuelne dokaze o opremi koju su isporučile SAD korišćene u ovonedeljnom napadu ukrajinskih militanata u ruskoj oblasti Belgorod kao nepotvrđene „izveštaje“ koje zahtevaju dalju istragu. Administracija predsednika Džoa Bajdena je, međutim, očigledno priznala zabrinutost da je Kijev možda prekršio svoje navodno obećanje da neće koristiti američko oružje van svoje teritorije.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi pokazao je izvesnu „frustraciju“ zbog napada tokom brifinga za štampu u sredu, preneo je američki medij Politiko. On je napomenuo da administracija „gleda“ izveštaje da je oprema koju su isporučile SAD „mogla da bude umešana“ u smrtonosnu raciju u Belgorodskom okrugu Grejvoron.

„Bili smo prilično jasni da ne podržavamo upotrebu opreme američke proizvodnje za napade unutar Rusije“, rekao je Kirbi novinarima. „Bili smo jasni oko toga sa Ukrajincima. Neću ulaziti u privatne razgovore koje vodimo sa njima, ali mislim da smo bili samo dosledni u pogledu naših zabrinutosti u tom pogledu.”

Kirbijevi komentari su usledili dan nakon što su zvaničnici američkog Stejt departmenta i Pentagona pokušali da dovedu u sumnju fotografije i video snimke koji jasno pokazuju da su militanti koristili američku opremu, uključujući Humvees i MaxxPro MRAP oklopna borbena vozila. Portparol Stejt departmenta Metju Miler nazvao je dokaze „nejasnim slikama“ i rekao novinarima da je američka administracija „skeptična prema njihovoj istinitosti“.

Visokokvalitetne slike, uključujući snimke koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije, pokazuju višestruka oštećena i napuštena američka vozila. Vojska je saopštila da je desetine sabotera ubijeno u protivterorističkoj operaciji, dok su neki vraćeni na teritoriju Ukrajine.

Pročitajte još:

Kijev je pokušao da dezavuiše napad tvrdeći da su ga izvele takozvane neonacističke jedinice „Legija slobodne Rusije“ i „Ruski dobrovoljački korpus (RDK)“. Kremlj je odgovorio da je to razlika bez razlike, jer su se militanti borili u ukrajinskoj vojsci koristeći opremu koju je obezbedio Zapad. Pentagon je takođe rekao da SAD nisu odobrile bilo kakav transfer opreme paravojnim organizacijama van ukrajinskih oružanih snaga.

Američki predsednik Džo Bajden pokušao je da predvodi kampanju međunarodnih sankcija protiv Rusije i pruži vojnu pomoć Ukrajini vrednu milijarde dolara, a da ne izazove direktan rat sa Rusijom. Javno, američki zvaničnici su uvek tvrdili da su osnovna pravila koja zabranjuju korišćenje opreme američke proizvodnje van ukrajinske teritorije deo tog napora, nastojeći da udalji Vašington od bilo kakvih upada na rusko tlo.

Tokom brifinga za štampu u subotu, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da će Vašington „nastaviti na način koji izbegava Treći svetski rat – to pravilo je ostalo netaknuto“.

Međutim, ruski zvaničnici smatraju da su SAD direktna strana u ukrajinskom sukobu jer Kijevu obezbeđuju sve naprednije oružje.

Ranije ovog meseca, portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Vašington zbog napada Ukrajine na teritoriju Rusije, uključujući napad moskovske bespilotne letelice za koji se tvrdi da je ukrajinski pokušaj ubistva ruskog predsednika Vladimira Putina.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT