Policijska pucnjava u Parizu

Fatalna policijska pucnjava u Parizu gurnula je pitanje nasilja bezbednosnih snaga u srce sve tešnje borbe za parlamentarne izbore u Francuskoj između nove levičarske koalicije i saveznika centrističkog predsednika Emanuela Makrona.

Policija je u subotu ubila putnika u automobilu na severu Pariza. To se desilo nakon što se vozilo nije zaustavilo na poziv policajaca, a zatim je, navodno, brzo krenulo ka njima.

Ako glasate za mene, promeniću doktrinu koja reguliše upotrebu sile od strane policije u našoj zemlji –  rekao je u utorak za radio Frans Inter Žan-Lik Melanšon, lider levičarskog saveza Nupes.

Nije normalno da nekoga ubijemo zato što nije stao – dodao je on, rekavši da su četiri osobe umrle u takvim okolnostima za četiri meseca.

„Policija ubija“, tvitovao je on u subotu, izazvavši osudu rivalskih političara i ministra unutrašnjih poslova Džeralda Darmanina uoči dvostepenog glasanja 12. i 19. juna.

Pariz

Subotnja pucnjava dogodila se samo nedelju dana nakon što je policija naširoko osuđena zbog njihovog ponašanja u finalu Lige šampiona u Parizu. Gde su snage bezbednosti bacile suzavac na navijače i nisu uspele da zaustave ulični zločin lokalnie omladine.

Frustriranim putnicima na koje je policija, tokom vikenda bacila suzavac ispred železničke stanice u Parizu nakon što su železničke usluge otkazane, takođe su dovele u pitanje njihove metode rada.

Trojica policajaca koji su učestvovali u subotnjoj pucnjavi kažu da su otvorili vatru na automobil u samoodbrani, a njihov advokat tvrdi da postoje video dokazi koji ih podržavaju.

38-godišnji vozač, koji je hospitalizovan sa povredom grla, ima dug krivični dosije i nema vozačku dozvolu, piše list Le Parisien.

Policijska pucnjava je koštala života ženu suvozača. Ona je sedela na prednjem sedištu pogođena je u glavu jednim od „osam ili devet hitaca” ispaljenih u 18. okrugu prestonice.

Upotreba sile od strane francuske policije predstavlja političko pitanje u Francuskoj, pri čemu Melanšon i drugi levičari često kritikuju snage bezbednosti.

Darmanin je u ponedeljak rekao da policija „zaslužuje poštovanje“ i da „je vređanje sramoti one koji žele da vladaju“.

Liderka krajnje desnice Marin le Pen izjavila je u utorak da je Melanšon „uvek na strani nasilnika, kriminalaca. On nikada nije na strani bezbednosnih snaga“.

Nije zato što je neko umro policija uradila nešto što je otvoreno za kritiku – rekla je ona za Fransinfo, dodajući da policija ima pravo da se brani.

Ubistvo policije od strane džihadista, kao i osumnjičenih dilera droge, poslednjih godina dovelo je do saosećanja javnosti za njihovu nevolju.

Policajka je ubijena na jugozapadu Francuske u julu 2020. kada je automobil odbio da se zaustavi i prošao kroz kontrolni punkt, što je tada izazvalo negodovanje.

Policijski sindikati se takođe žale na niske plate za policajce i teške uslove rada, posebno u predgrađima sa niskim primanjima gde je neprijateljstvo prema njima duboko ukorenjeno.

Kampanja uoči glasanja u nedelju trebalo bi da se intenzivira ove nedelje, a Makron će nekoliko puta putovati širom zemlje kako bi pružio podršku svojoj centrističkoj koaliciji „Ansambl“ („Zajedno“).

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: AFP