Zeman: "Staviću veto"

Češki predsednik Miloš Zeman izjavio je danas da je spreman da stavi veto na predloženi zakon koji bi istopolnim parovima u zemlji dao pravo da imaju građanska venčanja, ako ga parlament odobri.

Predlog zakona koji su izradili poslanici iz celog političkog spektra podnet je danas donjem domu češkog parlamenta, ali nije određen datum za početak njegove rasprave.

Predlogu zakona se oštro protivi demohrišćanska partija, deo vladajuće koalicije od pet stranaka, i opoziciona Sloboda i direktna demokratija, antimigrantska i antimuslimanska populistička partija.

„Želeo bih da najavim da ću staviti veto. Ako zaista dobijem takav zakon da potpišem“, rekao je Zeman posle sastanka sa mađarskom koleginicom Katalin Novak.

Zeman, koji je poznat po negativnim komentarima o LGBT zajednici, izjavio je da Češka već omogućava građanske zajednice za istopolne parove ali da je „porodica zajednica samo muškarca i žene“.

Većina svih poslanika u donjem domu može nadjačati predsednički veto. Tako da je funkcija predsednika u toj državi uglavnom ceremonijalna.

Parlament je već raspravljao o sličnom zakonu 2018. godine, ali nije glasao o njemu pre prošlogodišnjih opštih izbora. Zbog toga je zakon morao ponovo da bude podnet.

Istopolni brakovi su sada legalni u oko 30 zemalja sveta. Među kojima su uglavnom zemlje Zapadne Evrope.

U Češkoj je parlament 2006. godine odobrio zakon kojim se istopolnim partnerima dozvoljava da žive u zvanično registrovanom partnerstvu. Oni imaju prava na nasledstvo i zdravstvenu zaštitu.

Takvi aranžmani nude neke od pravnih zaštita kao i sklapanje braka. Međutim, mnogi LGBT aktivisti ih smatraju ponižavajućim statusom drugog reda.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji