Poljoprivrednici iz Kragujevačke Rače

Poljoprivrednici iz Kragujevačke Rače svojim traktorima blokirali zgradu opštine i glavnu ulicu jutros oko 6:30 časova.

„Mi kao i naše kolege iz Vojvodine i Stiga tražimo od države da cena suncokreta bude 700 evra po toni plus PDV, regresirano gorivo na svim pumpama, subvencije po hektaru od 300 evra i proglašenje elementarne nepogode zbog suše na celoj teritoriji Srbije. Juče smo postigli sporazum sa kolegama iz Novog Sada da se pridružimo protestu u Rači. Mi smo zajedno sa njima u protestu. Dok nam iz Beograda ili Novog Sada naše kolege ne jave da je postignut dogovor sa premijerkom Brnabić, mi ćemo traktorima blokirati centar Rače“, izjavio je za domaće medije Milan Milošević, poljoprivrednik uz Rače.

Poljoprivrednici iz Kragujevačke Rače, u svom nezadovoljstvu izjavili da: “ Nećemo umirati u tišini.“

Poljoprivrednici iz Vojvodine, Mačve, Stiga i drugih krajeva Srbije u utorak su organizovali protestne vožnje i blokade kako bi skrenuli pažnju na goruće probleme poljoprivrednih proizvođača koje država ne želi da reši.

Među mestima gde su organizovani protesti bili su Stara Pazova i Inđija, Novi Sad i Požarevac. Oni koji su se okupili u centru Novog Sada blokirali su centar i zgradu Banovine, nakon čega se među poljoprivrednicima pojavio i ministar Branislav Nedimović.

Poljoprivrednici su jučerašnjim protestom i blokadom puteva izrazili svoje nezadovoljstvo i izneli svoje zahteve

Poljoprivrednici iz Stiga i Vojvodine danas će u devet sati imati sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, nakon čega bi trebalo da bude poznato da li su njihovi zahtevi usvojeni.

Poljoprivrednici zahtevaju da cena suncokreta bude 550 evra po toni plus PDV, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litru, zatražili su i da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše i 30 odsto subvencija za đubrivo.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji