Uhapsen-clan-teroristicke-cetvorke-IS-Bitlsi

Četvrti član terorističke grupe poznatije kao IS „Bitlsi“, britanac Ejn Dejvis uhapšen je u sredu u Vlikoj Britaniji. Uhapšeni se tereti za terorističke napade, prenose britanski mediji.

Britanska policija je potvrdila da je 38-godišnji muškarac priveden na aerodromu Luton u sredu, nakon što je stigao letom iz Turske gde je bio osuđen za terorizam.

Označen kao „četvrti Bitls“, Dejvis je osumnjičen da je član bande Londonaca za koju se tvrdi da je odgovorna za otmice talaca Islamske države u Siriji, odrubljivanje glava nekim žrtvama pred kamerama pre nego što su video snimke objavili na internetu.

Dejvis je optužen da je bio deo grupe otmičara i ubica IS koja je otela desetine stranaca u Siriji između 2012. i 2015.

Četvrti član terorističke grupe poznatije kao IS „Bitlsi“, britanac Ejn Dejvis uhapšen je u sredu..

Taoci su džihadističku grupu prozvali „Bitlsi“ zbog njihovog britanskog naglaska.

Policija je u saopštenju navela da je na aerodromu u Lutonu uhapsila muškarca koji je trenutno „u policijskom pritvoru“, ne navodeći njegovo ime.

Portparol Ministarstva unutarnjih poslova objavio je u međuvremenu da je britanski državljanin deportovan iz Turske u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali nije dao više detalja zbog policijske istrage koja je u toku.

BBC je objavio da se pretpostavlja da se teroristička grupa „Bitlsa“ imala četiri člana, od kojih su svi odrasli u zapadnom Londonu. Dobrovoljno su se prijavili da se bore za IS u Siriji i završili kao čuvari zapadnih talaca.

Američke vlasti saopštile su da je ta grupa ubila 27 talaca, odrubivši nekoliko glava.

Pre nego što je radikalizovan, Dejvis je bio osuđivan za krivična dela vezana uz drogu, a zatvoren je 2006. zbog posedovanja vatrenog oružja. Nakon što je prešao na islam, promenio je ime u Hamza i upoznao Mohameda Emvazija, kojeg su mediji prozvali Džihad Džon. Njih dvojica su bila deo grupe koja je radikalizirala muslimane koji žive u Londonu.

Dejvis je napustio UK kako bi se pridružio IS 2013.

Uhapšen je u blizini Istanbula 2015. a turski sud ga je dve godine kasnije osudio za sudelovanje u terorističkoj organizaciji. Na suđenju je priznao da poznaje Emvazija iz molitve u istoj džamiji u zapadnom Londonu, ali je porekao da mu je prijatelj kao i da je član grupe „IS Bitlsi“.

Emvazi je ubijen u Siriji u napadu dronom 2015. Druga dva člana grupe nalaze se u pritvoru u SAD nakon što su ih zarobile kurdske snage u Siriji 2018.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji