Potkačio i Soroša! Orban poručuje konzervativcima Evrope da SAD moraju biti spremne za glasanje 2024.

Konzervativci u Evropi i Sjedinjenim Državama moraju se zajedno boriti da „ponovo osvoje” institucije u Vašingtonu i Briselu od liberala koji prete zapadnoj civilizaciji uoči izbora 2024. godine, izjavio je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban.

Nacionalista Orban rekao je da će sledeći predsednički izbori u SAD biti jako bitni i da bi glasanje za Evropski parlament to učinilo 2024. veoma bitnom godinom. Bivši predsednik Donald Tramp sugeriše da bi mogao da se kandiduje za drugi mandat u Beloj kući, baš tada.

Orban se obraćao Konzervativnoj konferenciji političke akcije (CPAC), najistaknutijem konzervativnom skupu Sjedinjenih Država, u Budimpešti. Prvom takvom događaju CPAC u Evropi.

Progresivni liberali, neomarksisti ošamućeni budnim snom, ljudi koje finansira Džordž Soroš i promoteri otvorenih društava… žele da unište zapadni način života koji vi i mi toliko volimo – rekao je Orban na konferenciji.

Moramo da koordiniramo kretanje naših dok se suočavamo sa velikim testom, 2024. će biti odlučujuća godina – rekao je on.

Njegovi komentari bili su direktno upućeni ozloglašenom milijarderu rođenog u Budimpešti Soroša, kojeg Orban direktno optužuje da pokušava da uništi kulturni identitet Evrope podržavanjem migracije.

Finska premijerka: Ne želimo nuklearno oružje i Nato baze – to nije u našem interesu

Soroš je promovisao liberalizam od pre pada komunizma 1989.

Orbana, koji je ponovo izabran za četvrti uzastopni mandat nakon ubedljive izborne pobede u aprilu, mnogi na američkoj tvrdoj desnici vide kao model za njegovu oštru politiku prema migraciji i podršci porodicama i hrišćanskom konzervativizmu.

EU je optužila Orbana za obuzdavanje nezavisnosti medija i pravosuđa i bogaćenje saradnika javnim sredstvima. On negira bilo kakvu korupciju.

Kina upozorava Japan: Ne udružujte snage sa Amerikom

Orban je izneo 12 tačaka za koje je rekao da su ključne za obezbeđivanje dominacije konzervativizma. To uključuje igranje po sopstvenim pravilima, zalaganje za nacionalne interese u spoljnoj politici i sticanje kontrole nad medijima.

Moramo ponovo osvojiti institucije u Vašingtonu i Briselu – rekao je Orban.

Godišnja CPAC konferencija pokrenuta je 1974. godine kao mesto sastajanja i razmene mišljenja konzervativnih mislilaca i političara u svetu.

Met Šlap, predsednik Američke konzervativne unije koja vodi CPAC, rekao je na konferenciji da je Budimpešta pravo mesto za početak razgovora o tome šta se dešava u Evropi, radeći sa „borcima za slobodu“.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters