Potonula krstarica Moskva: Ponos ruske flote

Rusija je u četvrtak saopštila da je vodeći brod njene Crnomorske flote ozbiljno oštećen i da je njegova posada evakuisana nakon eksplozije za koju je ukrajinski zvaničnik rekao da je rezultat raketnog udara.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je požar na krstarici „Moskva“ izazvao eksploziju municije. S druge strane, Maksim Marčenko, ukrajinski guverner regije oko crnomorske luke Odesa, rekao je da je Moskva pogođena s dve ukrajinske protivbrodske krstareće rakete Neptun.

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič rekao je da se „dogodilo iznenađenje“ sa Moskvom.

Snažno gori. Trenutno. I sa ovim olujnim morem, nepoznato je da li će moći da dobije pomoć – rekao je on na Jutjubu.

Ne razumemo šta se dogodilo.

„Moskva“ je drugi veliki brod za koji se zna da je pretrpeo ozbiljna oštećenja od početka rata. Ranije je bio raspoređen u sukobu u Siriji, gde je služio kao pomorska zaštita za vazdušnu bazu ruskih snaga Hmeimim. Prošlog meseca Ukrajina je saopštila da je uništila brod za podršku pri sletanju, Orsk, na manjem Azovskom moru.

Krugovi u žitu! Mit, teorije i istorija

Ruske novinske agencije objavile su da je „Moskva“, puštena u rad 1983., bila naoružana sa 16 protivbrodskih krstarećih raketa Vulkan dometa od najmanje 700 km (440 milja).

Ruska mornarica lansirala je krstareće rakete na Ukrajinu, a njene aktivnosti u Crnom moru ključne su za podršku kopnenim operacijama na jugu zemlje, gde se bori da preuzme punu kontrolu nad lukom Mariupolj.

Rusija je saopštila da se 1.026 vojnika ukrajinske 36. brigade marinaca, uključujući 162 oficira, predalo u Mariupolju i da je grad u potpunosti pod njenom kontrolom. Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane rekao je da nema informacija o predaji.

Zauzimanje industrijske četvrti Azovstal u kojoj su marinci bili sakriveni bi Rusiji dalo kontrolu nad glavnom lukom u Azovskom moru u Ukrajini, te bi ojačalo južni kopneni koridor i proširilo svoju okupaciju na istok zemlje.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor:Mediji