Potonuli španski brod prepun dragulja i zlata

Španski brod koji se nalazi na obali Kolumbije postao je glavni prioritetni projekat kolumbijske vlade, čiji predsednik želi da povrati čak 20 milijardi dolara u zlatu, srebru i draguljima.

Amerilki lovci na blago traže poloviu ovog blago za sebe.

Potapanje San Hozea – Kolonijalno mešanje

Britanska mornarica je potopila španski brod San Hoze sa 62 topa u bici 1708. godine.

Sada je galija San Hoze proglašena za nacionalnu misiju, 315 godina nakon što je brod u kolumbijskoj luci Kartahena tragično potonuo nakon što su magacini baruta detonirali tokom sukoba sa Britancima.

Na brodu, ne samo da je bilo blaga u vrednosti od približno 20 milijardi dolara u današnjoj valuti, već je bilo i 600 mornara, među kojima je samo 11 preživelo.

Tokom tog perioda, verovalo se da San Hoze nosi blago skupljeno tokom šest godina, koje se sastoji od srebra iz Bolivije, smaragda iz Kolumbije i neverovatnih 11 miliona zlatnika.

Izuzetna vrednost njegovog tereta donela mu je nadimak „sveti gral brodoloma“.

Španski brod je bio poznat po bronzanim puškama ukrašenim gravurama delfina, a bio je sastavni deo flote na putu od Paname do Kolumbije, kada je naišao na britansku eskadrilu tokom Španskog rata 8. juna 1708. u blizini poluostrva Baru, na obali Kartahene.

Kolumbijska vlada je objavila da je grupa mornaričkih ronilaca uspešno locirala legendarni brod na dubini od skoro 3.100 stopa (944 m) 2015. godine.

Drugi tim je uspeo da uhvati zapanjujuće slike svog besprekorno očuvanog tereta.

„Ovo je jedan od prioriteta Petrove administracije“, rekao je ministar kulture Huan David Korea u sredu, u telefonskom intervjuu za Blumberg. „Predsednik nam je rekao da ubrzamo.“

Arbitraža – Zahtevi za blago od strane privatnih lica

Godine 1981, američki konzorcijum za spasavanje pod imenom Gloka Mora tvrdio je da je otkrio španski brod San Hoze.

Naveli su da su koordinate dali kolumbijskoj vladi pod uslovom da će imati pravo na polovinu blaga nakon uspešnog izvlačenja olupine.

Od tada se konstantno odvija pravni spor u vezi sa uslovima tog sporazuma i da li je Gloka Mora zaista locirala brod.

Kolumbija tvrdi da je samostalno locirala galiju 2015. godine, na neotkrivenoj lokaciji različitoj od one koju je tvrdio američki konzorcijum za spasavanje.

Kompanija je iznela svoj slučaj na arbitražu u Londonu, pozivajući se na Sporazum o promociji trgovine između SAD i Kolumbije.

U ovoj arbitraži, kompanija traži 10 milijardi dolara, što je, kako tvrdi, ekvivalentno polovini procenjene vrednosti blaga na osnovu njenih proračuna.

Kada je došlo do ovog otkrića, Huan Manuel Santos, tadašnji predsednik, izjavio je da ovo otkriće „predstavlja jedno od najvećih otkrića potopljenog nasleđa u istoriji čovečanstva“.

Nakon toga, američki tim za spasavanje pokrenuo je dodatne pravne radnje, tvrdeći da je kolumbijski pronalazak deo istog polja krhotina koje su identifikovali 1980-ih.

Korea je naveo da će zemlja poštovati arbitražu, ali je takođe istakao da slučaj nema osnova.

Vlada je izvršila inspekciju na koordinatama koje je dostavila kompanija i, prema njegovim rečima, „utvrdili smo da tamo nema potopljenog broda“.

Na kraju, cilj vlade je da uspostavi arheološku laboratoriju u kojoj se teret koji nosi španski brod San Hoze, može podvrgnuti čišćenju, istraživanju i popisu pre nego što bude izložen u nacionalnom muzeju.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Ancient Origins