Povlače se barene kobasice sa tržišta koje su zaražene bakterijom Listerijom

Uprava za veterinu sprovodi hitnu kontrolu i zabranjuje distribuciju barene kobasice brenda „Wudy“ uvezene iz Italije kontaminirane bakterijom listerijom.

Uprava je obavestila na svom internet sajtu da je za taj proizvod od sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije dobijena informacija o kontaminiranosti.

Navode da bakterija može izazvati trovanja hranom, naročito kod osetljivih kategorija populacije.

„Po trenutnim informacijama u Srbiju je uvezena količina u pakovanjima od jedan kilogram, 250 grama, 240 grama i 150 grama“, navodi Uprava.

Ističe se da sprovode hitnu kontrolu uvezenih pošiljki, čija će dalja distribucija biti zabranjena, a proizvod koji je dospeo na tržište biće odmah povučen i neškodljivo uništen.

Takođe je i u pilećim kobasicama italijanske marke “Wudy” na tržištu BiH pronađena bakterija Listeria monocytogenes, pa se potrošačima savjetuje da ne konzumiraju ove proizvode, saopšteno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Listeria monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućuje razmnožavanje u rashlađenoj hrani, tako da može biti lak stanovnik barene kobasice.

„Rizične skupine za listeriozu su trudnice, osobe oslabljenog imuniteta, oboljeli od raka, dijabetičari, astmatičari i starije osobe, a komplikacije se mogu javiti i kod zdravih osoba, osobito ako je hrana bila jako kontaminirana bakterijama“, navedeno je na sajtu Agencije, prenosi biznisinfo.ba.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Dnevni Puls/Mediji