Da li je otpočeo otvoreni rat na relaciji Rusija - NATO Alijansa

Zvanični Kremlj ističe da je delimična mobilizacija otvoreno suprotstavljanje i rat Rusije sa NATO Alijansom sa svim svojim kapacitetima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji povezana sa činjenicom da se Rusiji sada de fakto suprotstavlja bloku NATO sa svim svojim logističkim kapacitetima.

Predsednik je u jučerašnjem obraćanju dao jasan opis i obrazložio razloge za donošenje takve odluke. Činjenica je da je specijalna operacija počela za ispunjavanje ciljeva u Ukrajini. Sada smo, de fakto, suočeni sa blokom NATO-a sa svim njegovim logističkim mogućnostima, zbog čega je ovo dovelo do takve potrebe“, rekao je Peskov na konferenciji za novinare, prenosi Izvestija.

Kako je rekao, status ruske specijalne vojne operacije ostao je nepromenjen nakon što je proglašena delimična mobilizacija.

„To je specijalna vojna operacija“, rekao je Peskov i dodao da se status vojnih dejstava u Ukrajini nije promenio ni na koji način, odgovarajući na pitanje da li delimična operacija znači da se specijalna operacija u Ukrajini sada može zvati ratom.

Portparol Kremlja je izveštaje o redovima na granicama i kupovini karata zbog mobilizacije nazvao preteranim.

„Ova informacija je veoma preuveličana. Mnogo je lažnih informacija. Morate biti oprezni da ne postanete žrtva lažnih informacija“, rekao je Peskov, prenela je agencija TASS.

Ruski predsednik potpisao je juče ukaz o delimičnoj mobilizaciji, prvoj u Rusiji od Drugog svetskog rata. Da li je ovo rat rusije i NATO pakta u punom kapacitetu ili probni balon, a Ukrajina samo poligon za pokazivanje mišića, ostaje svakom pojedinačno da proceni.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Dnevni Puls/Mediji