Propustili ste Shiba Inu? Ovaj kripto bi mogao dostići milion dolara do 2030

Ovo digitalno sredstvo bi moglo da napuni vaš portfolio.

Shiba Inu (SHIB 0,71%) investitori su pogođeni velikim gubicima u poslednjih šest meseci. Dok je meme token još uvek u porastu za 45.000.000% otkako je dostigao najniži nivo u novembru 2020. godine, pao je za 70% sa svog maksimuma u ​​oktobru 2021. Uprkos tom neuspehu, Shiba Inu i dalje ima više od milion vlasnika, a mnogi investitori se nadaju da će projekti izgoreti a drugi katalizatori mogu ponovo da povećaju njenu cenu.

Iako je sve moguće, meme tokenu trenutno nedostaje konkurentska prednost, a spaljivanjem nekih tokena da bi preostali tokeni postali vredniji nije neograničeno rešenje ili dobra investiciona teza. Iz tog razloga, mislim da bi kripto investitori trebalo da razmotre drugu imovinu.

Bitcoin (BTC 1,70%) je odlično mesto za početak. Evo zašto.

Investiciona teza

Bitcoin je jednostavan: to je bila prva široko prihvaćena kriptovaluta, i ostaje najpopularnija sa velikom razlikom. U stvari, sa tržišnom kapitalizacijom od 765 milijardi dolara, Bitcoin čini 41% vrednosti svih kriptovaluta. Pored toga, Bitcoin je ograničen na 21 milion tokena, a svaki udžbenik ekonomije će vam reći da oskudica čini imovinu vrednom. Tačnije, kada potražnja za oskudnom imovinom poraste, raste i cena te imovine.

Dakle, koliko bi mogla da poraste cena bitkoina? To u potpunosti zavisi od potražnje. Ali Ark Invest veruje da će Bitcoin dostići tržišnu kapu od 28,5 biliona dolara do 2030. Ako se to dogodi, svaki pojedinačni Bitcoin bi vredeo oko 1,36 miliona dolara, što bi impliciralo 33-struku dobit u odnosu na trenutnu cenu od 41.000 dolara.

Ciljana cena od milion dolara

U detaljnom izveštaju, Ark objašnjava pokretačke snage iza te ciljne cene od milion dolara. Konkretno, do 2030. godine, kompanija veruje da će Bitcoin predstavljati 5% bilansne gotovine kompanija S&P 500, 2,5% institucionalne imovine i 1% ukupnih rezervi nacionalne države. Iako su ovi konkretni brojevi podložni nagađanjima, osnovni trendovi su već u toku.

Nedavna studija kompanije Fideliti sugeriše da 71% institucionalnih investitora planira diverzifikaciju u kriptovalute u budućnosti, u odnosu na 59% prošle godine. Još bolje, 37% već poseduje Bitcoin, što ga čini najpopularnijom kriptovalutom među institucijama. Slično, Tesla i MicroStrategi imaju milijarde dolara u Bitcoin-u u svojim bilansima, a nekoliko zemalja je već investiralo i u Bitcoin.

Međutim, to nisu jedini katalizatori na delu.

Ark veruje da će do 2030. godine pojedinci sa visokom neto vrednošću i drugi maloprodajni trgovci uložiti skoro 10 biliona dolara u bitkoin i da će više tržišta u razvoju usvojiti bitkoin kao valutu, omogućavajući mu da preuzme tržišni udeo u globalnom obimu poravnanja i doznaka. Opet, mnogo nagađanja ide u konkretne brojke, ali osnovni trendovi su već u toku.

Sve veći broj fintech kompanija nudi digitalne novčanike sa podrškom za trgovanje bitkoinima, uključujući PayPal, Block i MercadoLibre. Pored toga, nekoliko kripto berzi nudi debitne kartice koje omogućavaju investitorima da troše kriptovalute u prodavnicama i na mreži.

Coinbase kartica koju podržava Visa je odličan primer.

Zajedno, ovi alati olakšavaju ljudima da ulažu u (i finansiraju kupovinu) Bitcoin-om. Zauzvrat, obim poravnanja bitkoina iznosio je 13,1 biliona dolara u 2021. godini, premašivši obim plaćanja od 10,9 biliona dolara koji pokreće Visa, najveća svetska mreža plaćanja.

Celina

Uvek postoji određeni nivo rizika kada se ulaže novac u bilo koju imovinu, a to je posebno tačno za kriptovalute. Kripto tržište je bilo veoma nestabilno od svog početka, i palo je za više od 50% u nekoliko navrata u poslednjih nekoliko godina.

Međutim, Bitcoin je verovatno najsigurnija kriptovaluta. Njegov status prvog pokretača i ogromna popularnost daju mu prednost u odnosu na druga digitalna sredstva. A Ark Invest je izneo ubedljiv slučaj zašto će potražnja rasti u budućnosti. Iz te perspektive, Bitcoin izgleda kao pametna dugoročna investicija za svakog investitora tolerantnog na rizik.

Izvor: Fool