...
Gore od Vuhana?! Kineska blokada gradova može ponovo osakatiti globalne lance snabdevanja

Stručnjaci upozoravaju da će nedavni niz zatvaranja u Kini zbog COVID-19 izazvati još jedan šok kroz globalne lance snabdevanja.

Najmanje 373 miliona ljudi, u gradovima koji predstavljaju otprilike 40 odsto kineskog bruto domaćeg proizvoda, pogođeno je najnovijim talasom karantina širom Kine, preneo je Rojters prošle nedelje.

Stroga zatvaranja su dovela do toga da su neki stanovnici očajni za hranom, a doveli su do viralnih video snimaka stanovnika Šangaja koji vrište sa prozora svojih višespratnica. A sa kineskim predsednikom Si Đinpingom koji je udvostručio pristup zemlje u borbi protiv COVID-a, ono što se dešava u Kini verovatno neće ostati tamo.

Globalni lanci snabdevanja će biti pogođeni.

Na kraju krajeva, Šangaj je dom najveće svetske luke,  iako je uglavnom ostala otvorena, kamioni se bore da istovare teret zbog strogih propisa o dozvolama, zbog čega se kontejneri za otpremu slažu.

Čak i sa otvorenim vazdušnim i okeanskim lukama, dužina zatvaranja bi ovu iteraciju mogla da učini najznačajnijim logističkim poremećajem od početka pandemije – rekla je brodarska kompanija Freightos u ažuriranju za klijente ove nedelje.

To su grube vesti za američkog potrošača, s obzirom na činjenicu da su SAD uvele više robe iz Kine nego bilo gde u svetu tokom protekle decenije. Samo u 2020. SAD su uvezle robu u vrednosti od oko 435 milijardi dolara iz kineskih gradova i poslale još 125 milijardi dolara u zemlju u izvozu, prema Kancelariji trgovinskog predstavnika Sjedinjenih Država.

Koliko koštaju jaja za Vaskrs: Različite cene u marketima i na pijacama

To znači da će, kada se blokade okončaju, doći do „ogromnog kretanja robe“ koje onemogućava lance snabdevanja, rekao je u petak za Džon Monro, stručnjak za okeanske transporte i lance snabdevanja koji vodi Jon Monroe Consulting.

Verovatno je gore od Vuhana. Imaćete mnogo neodloženih narudžbina – rekao je on.

Lars Džensen, izvršni direktor savetnika za industriju brodarstva Vespucci Maritime, rekao je da ni on ne vidi neposredan kraj prekida proizvodnje i logistike u Kini.

Situacija u lancu snabdevanja u Šangaju nastavlja da se pogoršava. Luka ostaje bez kapaciteta za neke vrste tereta jer uvoznici ne mogu da pokupe svoju robu – napisao je Džensen u objavi u petak.

Sa izbijanjem zaraze u Guangdžouu koja takođe dovodi do gašenja, uticaj na obim izvoza iz Kine će postati veći.

Investicione banke takođe upozoravaju na potencijalni uticaj strogih karantina u Kini.

U belešci koja umanjuje očekivanja rasta kineskog BDP-a, UBS je rekao da je još više lokaliteta pokrenulo „de fakto zatvaranje“ otkako je pronašlo nove slučajeve COVID-19.

Logistički problemi su bili rasprostranjeniji u aprilu, što je dovelo do prekida proizvodnje u više industrija – napisao je tim UBS-a na čelu sa ekonomistom Tao Vangom.

Ovo bi moglo značajnije uticati na kinesku trgovinu u aprilu.

Ekonomisti su dodali da veruju da je malo verovatno da će kineska vlada uskoro prilagoditi svoju sadašnju politiku, čak i ako rade na smanjenju blokada transporta i prekida proizvodnje, što znači da će se haos u lancu snabdevanja verovatno nastaviti u bliskoj budućnosti.

Poljska neće više nabavljati niti plaćati vakcine protiv kovida

Efekti široko rasprostranjenih karantina u Kini već se osećaju čak i u Evropi, navodi Privredna komora Evropske unije u Kini.

Organizacija je poslala pismo kineskoj vladi pozivajući ih da revidiraju svoju politiku prošle nedelje, tvrdeći da su efekti karantina već počeli da utiču na evropske dobavljače.

Ekstremno istraživanje Nemačke privredne komore u Kini sprovedeno u prvoj nedelji aprila pokazalo je da je otprilike polovina logističkih, skladišnih i operacija lanca snabdevanja nemačkih kompanija „potpuno poremećena ili ozbiljno pogođena trenutnom situacijom sa COVID-19 u Kini “, preneo je Rojters.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Fortune

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.