Poljska neće više nabavljati niti plaćati vakcine protiv kovida

Poljska neće nabavljati, niti platiti više doza vakcine protiv COVID-19 prema ugovoru o snabdevanju Evropske unije, rekao je u utorak njen ministar zdravlja, postavljajući teren za pravnu bitku sa proizvođačima.

Poljska, zajedno sa drugim članicama EU, dobija vakcine protiv COVID-19 tokom pandemije koronavirusa u skladu sa ugovorima o snabdevanju koje su dogovorile Evropska komisija i proizvođači vakcina kao što su BioNTech – Pfizer ili Moderna.

Nemačka svojim građanima savetuje da preskoče tuširanje

Najveći dobavljač u Poljskoj je Pfizer. Međutim, zemlja je zabeležila manji unos vakcina od većine Evropske unije i ima višak zaliha, čiji je deo već prodala ili donirala drugim zemljama.

Krajem prošle nedelje iskoristili smo klauzulu više sile i obavestili i Evropsku komisiju i glavnog proizvođača vakcina da trenutno odbijamo da uzimamo ove vakcine i da odbijamo da platimo – rekao je ministar zdravlja Adam Nidzielski. privatni emiter TVN24.

Zaista, posledica ovoga biće pravni sukob koji se već dešava – rekao je on.

Poljska ne može direktno da raskine ugovor o isporuci vakcina jer su strane u ugovorima Evropska komisija i proizvođači, rekao je on.

Vedska predikcija za utorak 19.04.2022.

Vrednost ugovora o isporuci vakcine Poljskoj do kraja 2023. samo sa jednim proizvođačem bila je vredna preko 6 milijardi zlota (1,40 milijardi dolara), od čega je preko 2 milijarde zlota za snabdevanje 2022. godine.

U Poljskoj je 59% stanovništva vakcinisano sa dve doze, a 31% je primilo dopunsku vakcinu. Ovo je znatno ispod proseka EU od 72,5%, odnosno skoro 53%.

(1 dolar = 4,2868 zlota)

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters