Putin će biti uhapšen ako lično bude prisustvovao samitu BRIKS-a

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je upozoren da bi mogao da bude uhapšen ukoliko otputuje na samit BRIKS-a u Južnoj Africi.

Zvaničnici te zemlje su rekli da će morati da ga pritvore po nalogu koji je u martu izdao Međunarodni krivični sud u Hag.

Prema južnoafričkom listu „The Sunday Times“, tamošnji vladini zvaničnici pokušavaju da ubede Putina da prisustvuje samitu BRIKS-a u Kejptaunu putem video konferencije, a ne lično, jer bi kao članica MKS-a, Južna Afrika morala da poštuje nalog za hapšenje ruskog predsednika.

MKS optužuje Putina za nezakonito deportovanje hiljada ukrajinske dece, što je ratni zločin. Nalog obavezuje 123 države članice MKS da uhapse ruskog lidera i prebace ga u Hag ako dođe na njihovu teritoriju.

Pročitajte još:

Upozorenje da bi Putin mogao biti uhapšen dolazi nakon što je Bela kuća ovog vikenda izvestila da procenjuje da je u Ukrajini bilo 100.000 ruskih žrtava, uključujući 20.000 mrtvih, u poslednjih 5 meseci, prenosi CNBC.

Polovina poginulih su navodno borci Vagner grupe, privatne vojne kompanije. Pored toga, general Oleksandr Sirski je u ponedeljak na Telegramu rekao da neke ruske jedinice napuštaju svoje položaje u Bahmutu, dok Ukrajina nastavlja da brani to područje.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/B92