Putin poslao jezivu poruku! Zapad se ponaša kao da je svet njihovo dvorište

Predsednik Rusije Vladimir Putin počeo je govor na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, gde je i poslao poruku Zapadu.

Putinov govor je ranije odložen na dva sata zbog hakerskog napada, saopštio je Кremlj. Počeo je pozdravom učesnika i gostiju na tribini koja se održava, kako je rekao, „u teškom trenutku za čitavu svetsku zajednicu“.

Ekonomija, tržišta i sami principi globalnih ekonomskih sistema su bili ugroženi – rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da je svet video „sve veću važnost novih centara moći“ i da je „stari svetski poredak“ zasnovan na jednoj moćnoj sili po svojoj prirodi nestabilan.

Amerika je proglasila pobedu u Hladnom ratu kao i London, a kasnije su o sebi razmišljali kao o bogovima na planetu Zemlji, koji nemaju obveze, već samo interes. Svet vidi zaista revolucionarne tektonske promene u geopolitici – kazao je.

Putin je poslao poruku da „vladajuće elite pojedinih zapadnih zemalja rade upravo pod tim iluzijama i biraju da ignorišu očigledno, dosledno se poigravajući sa duhovima prošlosti“.

Zapadni saveznici se ponašaju kao da je svet njihovo dvorište. Pokušavaju da izoluju pogrešne države. Zemlje „zlatne milijarde“ i dalje smatraju sve ostale svojim kolonijama, drugom rasom. Oni misle da je dominacija Zapada i globalne politike i ekonomije konstanta, ali ništa nije večno – zaključio je Putin.

Ekonomski blickrig nije imao šanse

Ekonomski blickrig protiv Rusije nije imao šansi za uspeh – rekao je Putin.

Kazao je da Evropska unija gubi globalnu konkurentnost zbog sankcija koje je uvela Rusiji.

Evropski političari svojim potezima su zadali ozbiljan udarac svojoj ekonomiji. Samo direktni gubici EU od ludila sankcija mogu da premaše 400 milarda dolara u godini – rekao je, dodajući da će troškove snositi građani.

Putin je poslao jasnu poruku i predviđa da će Evropa dodatno pogoršati nejednakost i da će, kao rezultat toga, doći do rascepa u društvu. Kazao je da je Evropa napravila ekonomske greške. Prema njegovom mišljenju, to će dovesti do naleta radikalizma, a u budućnosti i do promene političkih elita u EU.

Rekao je da je EU izgubila politički suverenitet, da njene birokratske elite „igraju na tuđu melodiju i štete vlastitom stanovništvu“.

Upumpavaju oružje i finansiraju rusofobiju

Sve češće slušam izraz „Putinova inflacija“. To je upućeno onima koji ne umeju da čitaju i pišu. Dejstva Rusije u Donbasu sa tom inflacijom nemaju nikakve veze. Rusija nije imala nikakve veze sa poskupljenjem energenata, cene goriva su počele da rastu mnogo pre specijalne operacije – rekao je Putin.

On je naglasio da sve što se danas događa u svetu nije rezultat događaja od poslednjih meseci, već je počelo mnogo ranije zbog neodgovorne politike G7.

Ruski predsednik je najavio da je moguće da će Rusija moći značajno da poveća izvoz hrane i đubriva, a obim zaliha žitarica sledeće sezone mogao bi da poraste na 50 miliona tona.

Putin je rekao da postoji nekoliko opcija za izvoz ukrajinskog žita odjednom, ali će samo kijevske vlasti odlučiti kako to učiniti. Takođe je rekao da „ne bi trebalo da se fokusiraju na svoje vlasnike sa druge strane okeana“.

Putin je optužio Zapad da „ubacuje oružje u Ukrajinu i finansira rusofobiju u zemlji“.

Kaže da će Rusija „proširiti“ svoj angažman sa „svima koji su zainteresovani“ uprkos želji Zapada da Moskva „izabere put samoizolacije“. Dodaje da ima toliko zemalja koje žele da sarađuju sa Rusijom. da ih neće imenovati, ali da je to „ogromna količina ljudi na Zemlji“.

Odluka teška, ali iznuđena

Putin kaže da je odluka Rusije da započne svoju „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini bila teška, ali iznuđena. On tvrdi da ruske snage brane prava zemlje na bezbedan razvoj i da je operacija namenjena odbrani naroda Donbasa.

Svi zadaci ruske specijalne vojne operacije biće ispunjeni – dodao je Putin

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji