Ruski ambasador u Srbiji: Pritisak na Srbiju neverovatan

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je pritisak na Srbiju neverovatan, ali da je Srbija ostala dosledna svom stavu da ne uvede sankcije Rusiji.

Pritisak je neverovatan, ali Srbija poštuje pre svega svoj interes bilo na evropskom putu bilo na putu razvoja odnosa sa Rusijom. Naravno misli na svoj nacionalni interes – rekao je ruski ambasador za RTS.

Govoreci o ciljevima Rusije u Ukrajini, Bocan-Harčenko kaže da su oni ostali isti od početka ruske vojne operacije u toj zemlji.

Predsednik Vladimir Putin nije odustao ni od jednog cilja koji je odredio na početku specijalne vojne operacije – zaštita građana i stanovništva u Donbasu i obezbeđivanje sigurnosti i bezbednost za njih. Još dva cilja su denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine. Sav taj niz ciljeva ostaje – poručio je Bocan-Harčenko.

On je dodao da je cilj da se smanje gubici vojske tiče i stanovništva Donbasa što je moguće više.

Na pitanje o uticaju sankcija na rusku privredu i činjenicu da evropske zemlje traže alternativu za ruske energente, ruski ambasador odgovara da je Rusija je opet na dobrom nivou razvoja.

Imamo više partnera s kojima saradujemo sada intenzivnije zato je mogućnost nadoknade, u svakoj grani ruske privrede nadoknade su moguće od drugih ako Evropa ne želi – kaže Bocan-Harčenko.

On smatra da je odustaranje evropskih zemalja od ruskih energenata posledica pritiska SAD, koje, kako je rekao, žele da stvore najbolje uslovi za aktivnosti američkih kompanija u Evropi.

Komentarišući činjenicu da je je od pocetka sukoba u Ukrajini u Srbiji otvoreno više od 1.000 ruskih firmi i da se u našu zemlju doseljavaju ruski državljani, Bocan-Harčenko ističe da u Evropi ima pokušaja lažnih ocena te situacije.

Pokušavaju to da predstave kao neslaganje sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini. Ima naravno i takvih ljudi, ali oni su pojedinci, jer većina ljudi u Rusiji izražava potpunu podršku. Neki dolaze iz svojih poslovnih, porodičnih razloga – smatra Bocan-Harčenko.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji