Evropska komisija predlaže da Ukrajina i Moldavija uđu prečicom u EU

Evropska komisija dala je danas preporuku Evropskoj uniji da dodeli status kandidata za članstvo Ukraijni i Moldaviji.

Preporučujemo da Ukrajina dobije status kandidata, verujući da će zemlja sprovesti veliki broj važnih reformi – navela je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Kako se dodaje, Ukrajina je jasno pokazala posvećenost evropskim vrednostima i standardima.

Time je otvoren put da lideri EU na samitu sledeće nedelje u Briselu to i potpišu.

Ona je prilikom obraćanja nosila odeću u bojama ukrajinske zastave.

Fon der Lajenova je dodala da su „Ukrajinci spremni da umru za evropsku perspektivu“ i da Brisel želi da oni „žive evropski san sa nama“, objavljeno je na njenom „Tviter“ nalogu.

Rojters podseća da pojedine zemje EU, među kojima Holandija i Danska, protiv toga da još zemalja dobije status kandidata za članstvo, a da je zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog juče dobio podršku Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije, čiji su lideri posetili Kijev.

Zelenski: Status kandidature će nas približiti pobedi

Ukrajinski predsednik Zelenski odgovorio je na preporuku Evropske komisije da bude proglašena kandidatom za članstvo u EU.

Zelenski je tvitovao da taj potez označava „prvi korak na putu članstva u EU koji će nas sigurno približiti pobedi”.

On je rekao da je zahvalan predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na „istorijskoj odluci“, dodajući da očekuje pozitivan rezultat Komisije sledeće nedelje.

Gruzija mora da ispuni uslove

Gruzija treba da ispuni određene uslove pre nego što dobije status kandidata za člana u EU, saopštila je danas Evropska komisija.

„Status kandidata treba da bude dodeljen ovoj zemlji nakon što bude rešen određeni broj prioriteta“, navodi se u saopštenju.

Evropska komisija precizira da Gruzija „mora da se ujedini politički i izgradi jasan put prema strukturnim reformama i EU“, piše u objavi koju je na konferenciji za novinare predstavila predsednik Komisije Ursula fon der Lajen.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji