Putinov čuvar nuklearnog kofera pronađen mrtav u lokvi krvi

Tajnoviti pukovnik koji je bio čuvar nuklearnog kofera ruskog predsednika Vladimira Putina pronađen je upucan u svojoj kući u blizini Moskve.

Penzionisani pukovnik ruske Federalne službe bezbednosti, koji je nedavno optužen za primanje mita, pronađen je juče s prostrelnom ranom u svom stanu u selu Novi u blizini Moskve.

Penzionisani pukovnik Vadim Zimin je s bratom pio alkoholno piće, a u jednom trenutku je otišao u drugu prostoriju. Tada je pokušao da počini samoubistvo, pokazuju prvi rezultati službene istrage koje su objavili ruski mediji, a preneo Index.hr.

Kada ga je brat pronašao, Vadim Zimin je ležao u lokvi krvi sa prostrelnom ranom na glavi, a u blizini mesta zločina pronađen je i pištolj modela Izh 79-9TM, kojim je ranjen.

Njegov brat je pozvao hitnu, a Zimin je preživeo i prebačen je na intenzivnu negu u teškom stanju.

U vreme napada njegova supruga, medicinska radnica, bila daleko od kuće i lečila ranjenike koji su stradali u ratu u Ukrajini.

Čuvar „nuklearne aktovke“

Zimin je u decembru 2021. priveden pod sumnjom da je uzimao mito od preduzetnika u iznosu od 10 odsto svakog posla sklopljenog na temelju državnog ugovora. Razrešen je dužnosti u Središnjoj carinskoj upravi i stavljen u kućni pritvor tokom istrage.

Bio je zadužen za čuvanje nuklearnog kofera u kojoj su bile ruske nuklearne kontrole dok je na vlasti bio bivši ruski predsednik Boris Jeljcin. Zimin je nakon toga nastavio da radi u bezbednosnoj službi, a za vreme Vladimira Putina je napredovao do uloge pukovnika.

U javnosti postoji samo jedna fotografija Vadima Zimina.

U Rusiji postoje tri aktovke u kojima se nalaze odašiljači koji pokreću nuklearni napad ako se aktiviraju istovremeno. Jedna aktovka se nalazi pored predsednika Rusije, a druge dve kod druga dva najviša zvaničnika.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji