Austrija: Muškarac sa odmora u Kambodži doneo sa sobom "super gonoreju" otpornu na antibiotike

Muškarac iz Austrije koji je imao nezaštićen seksualni odnos na svom putovanju u Kambodži zarazio se novim sojem „super gonoreje“ otporne na većinu antibiotika. 

Ovo je drugi put da je otkriven soj „super gonoreje“. Drugi slučaj se desio 2018. u više zemalja.

Izraz „super gonoreja“ odnosi se na bakteriju Neisseria gonorrhoeae koja ima visok nivo otpornosti na preporučene tretmane.

Ako se sojevi gonoreje otporni na više lekova nastave da šire, mnogi slučajevi polno prenosivih bolesti mogli bi postati neizlečivi, prema autorima izveštaja o slučaju objavljenom u četvrtak u medicinskom časopisu Eurosurveillance, koji objavljuje Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Većina slučajeva gonoreje ne izaziva simptome, ali može izazvati ozbiljne komplikacije, kao što je neplodnost, ako se infekcija ne leči. Simptomi uključuju iscedak i bol kada osoba piški i bolne testise ili nepravilno vaginalno krvarenje.

Muškarac iz Austrije koji se zarazio ovom bakterijom osetio je bol nekoliko dana nakon nezaštićenog seksa.

Prema izveštaju slučaja, neidentifikovani muškarac u svojim 50-im imao je seks bez kondoma sa seksualnom radnicom u Kambodži u aprilu. Pet dana kasnije, osetio je bol dok je mokrio i imao je iscedak iz penisa, navodi se u saopštenju.

Bris je pokazao da je soj koji je uhvatio bio veoma otporan na azitromicin, koji je obično jedan od prvih antibiotika koji se koristi za lečenje gonoreje. Kao i da je otporan na druge antibiotike, uključujući: ceftriakson, cefiksim, cefotaksim, ciprofloksacin i tetraciklin.

Lečenje gonoreje varira od zemlje do zemlje, ali obično počinje kombinacijom azitromicina i ceftriaksona. U SAD, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju ceftriakson kao pojedinačni antibiotik za većinu slučajeva gonoreje u prvom stepenu.

Čovek je u početku lečen azitromicinom i ceftriaksonom. Dve nedelje kasnije, njegovi simptomi su se povukli, ali bris penisa pokazao je da još uvek ima gonoreju.

Testovi su pokazali da je njegova „super“ bakterija i dalje otporna na lečenje antibiotikom koji sadrži penicilin zvanim ko-amoksiklav.

Autori izveštaja o slučaju rekli su „obećavajuće“, rezultati brisa sugerišu da bi dva eksperimentalna leka nazvana lefamulin i zoliflodacin takođe verovatno delovala protiv ovog soja. Ova dva leka se testiraju u kasnoj fazi kliničkog ispitivanja, dodaju oni.

Upotreba kondoma je jedan od glavnih načina da se izbegne gonoreja.

Gonoreja, uzrokovana bakterijom, jedna je od najčešće prijavljenih polno prenosivih infekcija u SAD, sa više od 1,5 miliona Amerikanaca koji obole svake godine, prema procenama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

CDC na svojoj veb stranici navodi da su upotreba kondoma tokom seksa i monogamni seks sa nezaraženom osobom jedini načini da se smanji rizik od zaraze bilo kakvom vrstom gonoreje.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Insider