Španija je otkrila prvu lokalnu infekciju kolerom još od 1979. godine

Španija je otkrila svoj prvi lokalni slučaj kolere još od pre četiri decenije, saopštile su u sredu regionalne zdravstvene vlasti, iako se zaražena osoba već oporavila i u međuvremenu nije prijavljen nijedan drugi slučaj.

Jedna pacijentkinja je hospitalizovana u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Madridu i kasnije je otpuštena nakon što joj je pruženo lečenje, rekao je portparol madridskih zdravstvenih vlasti, ne navodeći datume hospitalizacije ili druge detalje.

Ona se zarazila nakon što je pila vodu sa imanja u Toledu, 75 km južno od glavnog grada u regionu Kastilja La Manča, a imanje je od tada zatvoreno iz bezbednosnih razloga, prema zdravstvenim zvaničnicima u tom regionu.

Kolera je akutna dijarejna infekcija uzrokovana bakterijom Vibrio cholerae i može biti smrtonosna ako se ne leči. Uglavnom se širi kontaminiranom hranom i vodom.

Španija je otkrila koleru prvi put još od 1979. godine, kada je vladala epidemija lokalno prenosive kolere. Tada je prijavljeno 267 slučajeva uglavnom u Barseloni i Malagi. Od tada su zdravstvene vlasti registrovale samo nekoliko uvezenih slučajeva svake godine.

Tačni porasti bolesti nisu neuobičajeni, posebno u zemljama u razvoju ili ratnim zonama gde lečenje često nije dostupno.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine se širom sveta prijavi između 1,3 i 4 miliona slučajeva kolere.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Reuters