Razmena zarobljenika u Abu Dabiju završena

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je na aerodromu u Abu Dabiju završena razmena zarobljenika – ruski državljanin Viktor But oslobođen je iz američkog zatvora i prebačen u Rusiju a iz ruskog zatvora oslobođena je američka košarkašica Britni Grajner.

Američki predsednik Džozef Bajden je izjavio da je razgovarao sa Grajner i da je ona na putu ka SAD.

On će se vanredno obratiti novinarima.

Viktor Anatoljevič But je ruski trgovac oružjem. On je bio vojni prevodilac u sovjetskoj armiji, koji je nakon raspada SSSR koristio više kompanija za transport oružja iz istočne Evrope u Afriku i na Bliski istok.

Britanci su Buta nazvali „trgovac smrću“, kao i „razbijač sankcija“.

On je uhapšen na Tajlandu 2008. godine, pod optužbama za terorizam, u akciji američke i tajlandske policije.

Izručen je u SAD u avgustu 2010. godine, a godinu dana kasnije je osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina, po optužbama za zaveru sa ciljem ubijanja američkih državljana i zvaničnika, kao i isporuke PVO projektila i pružanja pomoći terorističkim organizacijama.

Britni Grajner je košarkašica, i bila je deo olimpijskog tima SAD 2016. godine u Rio de Žaneiru.

U februaru 2022. godine privela ju je ruska carina nakon što su u njenom prtljagu pronađeni kertridži sa uljem hašiša. Ona je doputovala u Rusiju kako bi igrala za rusku Premijer ligu van sezone ženske NBA.

Suđenje joj je počelo 1. jula, a nakon što je priznala optužbe osuđena je na devet godina zatvora.

U novembru ove godine Grajnerove je prebačen u rusku kaznenu koloniju IK-2. Međutim, Grajnerova je sada slobodna jer je u Abu Dabiju izvršena razmena zarobljenika između SAD i Rusije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Novosti