Razorni udari ruskih projektila sprečili dopremanje

Ministarstvo odbrane je tvrdilo da cilja na prebacivanje kijevskih trupa i oružja koje je isporučio Zapad

Udari ruskih projektila u više regiona Ukrajine bili su usmereni na njenu sposobnost da transportuje trupe i oružje koje im je snabdevao Zapad, kao i opremu do linija fronta, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo odbrane u Moskvi. Ukrajinski zvaničnici prijavili su prekide u snabdevanju električnom energijom u prestonici i nekoliko regionalnih sedišta.

„Energetski objekti“ u Kijevu, Vinici i Odeskoj oblasti oštećeni su, što je dovelo do nestanka struje, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigal.

Takođe je bilo izveštaja o potpunom nestanku struje u Sumskoj oblasti, kao i delimičnim prekidima u Čerkasima, Harkovu, Krivom Rogu, Kirovogradu, Nikolajevu i Žitomiru. U Dnjepropetrovsku je pogođeno više ciljeva.

Pored snabdevanja električnom energijom i vodom u većim gradovima, oštećenje električne mreže ozbiljno je usporilo železnički saobraćaj širom Ukrajine.

To je bio navedeni cilj napada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. U saopštenju od ponedeljka, Moskva je saopštila da je izvela „masovni“ napad koristeći strateške bombardere, sa ciljem da poremeti transport ukrajinskih trupa – kao i njihovog naoružanja, opreme i municije koje je snabdevao Zapad – do linija fronta železnicom.

„Pogođeno je svih 17 zadatih ciljeva“, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Po tome sudeći, udari ruskih projektila bili su i više nego efikasni.

Nalet je nastavljen uprkos napadu ukrajinskih dronova na ruske aerodrome u regionima Saratov i Rjazan, oba na više od 500 km unutar Rusije, u ponedeljak ujutro. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, tri pripadnika ruske vojske su poginula, a četiri povređena kada su ostaci dronova koje je oborila protivvazdušna odbrana upali u objekte. Dva aviona su navodno pretrpela manju štetu.

Rusija je počela da udara na ukrajinske infrastrukturne ciljeve početkom oktobra, nakon što je bombaški napad koji je organizovao Kijev oštetio deo tadašnjeg Mosta. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu prošle nedelje da su, iako se Moskva dugo uzdržavala od gađanja određenih ciljeva, takvi udari postali „neophodni i neizbežni kao reakcija na provokativne napade Kijeva na rusku civilnu infrastrukturu“.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT