Republikanci žele novog vođu - Ron DeSantis najozbiljniji kandidat

Republikanci se i dalje identifikuju sa programom Donalda Trampa, Učinimo Ameriku ponovo velikom, ali više vole da drugi kandidat zameni bivšeg predsednika kao pobednika te politike na izborima 2024. godine, pokazala je nova anketa.

Glasači Republikanske stranke i republikanaca žele da neko drugi osim Trampa – sa razlikom od skoro 2 prema 1 (61%-31%) – dobije nominaciju stranke za predsednika 2024. godine, prema anketi USA Today. Oni takođe žele da taj kandidat nastavi politiku koju je Tramp promovisao.

Guverner Floride Ron DeSantis pojavio se kao vodeći kandidat za smenu Trampa. Republikanski glasači preferiraju DeSantisa sa razlikom od 56-33, pokazala je anketa.

„U gradu je novi republikanski šerif“, rekao je David Paleologos, direktor Centra za politička istraživanja Univerziteta Safolk. „DeSantis nadmašuje Trampa ne samo među opštim biračkim telom, već i među ovim republikanskim glasačima koji su bili baza bivšeg predsednika. Republikanci i konzervativni nezavisni sve više žele Trampizam bez Trampa.

DeSantis, koji je ponovo izabran za guvernera u ogromnoj meri na prošlomesečnim američkim međuizborima, nije zvanično najavio svoju kandidaturu za predsednika 2024. Tramp je spreman na borbu. Bivši predsednik bio je favorit GOP-a 2024. tek u avgustu, pre nego što je stranka prošla mnogo gore nego što se očekivalo na izborima u novembru.

U hipotetičkom revanšu između predsednika Džoa Bajdena i Trampa, aktuelni demokrata bi pobedio sa razlikom od 47-40 među svim glasačima, prema anketi USA Today/Suffolk Univerziteta. S druge strane, DeSantis bi pobedio Bajdena sa razlikom od 47-43.

Međutim, Paleologos je primetio da će na prepunom republikanskom primarnom terenu, glasovi protiv Trampa biti podeljeni između DeSantisa i drugih kandidata, potencijalno otvarajući vrata bivšem predsedniku da dobije partijsku nominaciju.

Među svim glasačima, više od dva od tri Amerikanca preferira da se ni Tramp ni Bajden ne kandiduju za predsednika 2024. USA Today/Univerzitet Safolk ima savršen rekord u predviđanju ishoda sedam ključnih trka na sredini mandata.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT