cad-u-pustinji-pronadjena-tela-27-migranata

Tela 27 migranata, uključujući četvoro dece, pronađena su u pustinji u Čadu, saopštila je u utorak Međunarodna organizacija za migracije, dodajući da je „šokirana i ožalošćena” otkrićem.

Migranti su otišli ​​u kamionetu pre skoro godinu i po iz Musora, grada u zapadnom centralnom Čadu, i veruje se da su se izgubili duboko u pustinji kada se kamion pokvario i da su umrli od žeđi, rekao je organizacija za migracije, koja je povezana sa UN-om.

„Duboko smo tužni zbog ove najnovije tragedije i izražavamo iskreno saučešće porodicama migranata“, rekla je En Ketrin Šefer, šef misije organizacije u Čadu. „Potrebna nam je jača kolektivna akcija da sprečimo dalje smrti.“

Više od 5.600 ljudi je umrlo ili nestalo pokušavajući da pređe pustinju Saharu u poslednjih osam godina, a u Čadu je zabeleženo 110 smrtnih slučajeva migranata, uključujući i ove najnovije, saopštila je organizacija. Međutim, smatra se da su stvarni brojevi veći jer mnogi smrtni slučajevi ostaju nezabeleženi.

Ove godine je skoro 150 migranata umrlo u toj pustinji, navodi se u saopštenju.

Decenijama je Čad bio tranzitna ruta za ljude koji pokušavaju da stignu do Libije i drugih severnoafričkih zemalja odakle će pokušati da pređu Sredozemno more i stignu do Evrope. Od 2016. godine pritisak zemalja Evropske unije da obeshrabruju ilegalnu migraciju primorao je migrante da krenu opasnim putevima što je rezultiralo mnogim smrtnim slučajevima, kažu analitičari.

„Ti migranti dolaze iz Južnog Sudana, Demokratske Republike Kongo, Centralnoafričke Republike, Nigerije, Kameruna i drugih zemalja u regionu koje su spremne da rizikuju sa nadom da će stići do severne Afrike, a na kraju i do Evrope“, rekla je Rida Liamuri, viši saradnik u Policy Center for the New South, organizaciji sa sedištem u Maroku.

„Ponekad moraju da idu rizičnijim putevima kako bi izbegli snage bezbednosti i trgovce ljudima, a ponekad bi taj rizik mogao da ih košta života“, rekao je on.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji