Savetnik Zelenskog optužio Maska da je na Tviteru marginalizovao rat u Ukrajini

Najviši ukrajinski zvaničnici u poslednje vreme se svađaju na internetu sa generalnim direktorom kompanije zbog njegovih političkih stavova

Mihail Podoljak, viši savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, optužio je Tviter da skriva trendove u vezi sa tekućim sukobom u zemlji. Zvaničnik se u utorak pojavio na platformi društvenih medija, direktno osudivši generalnog direktora platforme, milijardera Ilona Maska.

„Nestanak „rata u Ukrajini“ iz trendova na Tviteru. Radikalno smanjenje tvitova koji pominju pokrivanje ru-agresije. Korisnicima nije dozvoljeno da se registruju ili prijavljuju na naloge sa ukrajinskim telefonskim brojem“, napisao je Podoljak.

Prema Tviteru, njegovi trendovi su „određeni algoritmom i, podrazumevano, prilagođeni su vama na osnovu toga koga pratite, vaših interesovanja i vaše lokacije. Algoritam „identifikuje teme koje su sada popularne, a ne teme koje su bile popularne neko vreme ili na dnevnoj bazi.

Savetnik Zelenskog je mislio na izveštaje ukrajinskih medija da korisnici sa ukrajinskim telefonskim brojevima više nisu mogli da se prijave ili registruju na platformi. Iako gigant društvenih medija još nije dao nikakve izjave o ovom pitanju, Mask je zagonetno upozorio na Tviter „botove“ da ih „sutra čeka iznenađenje“ u nedelju.

Podoljak je takođe bio kritičan prema nedavnom objavljivanju „Tviter fajlova“, koji su otkrili prakse cenzure na platformi usred predsedničke kampanje u SAD 2020. Zvaničnik je očigledno nagovestio da novo rukovodstvo Tvitera sada cenzuriše izveštavanje o ukrajinskoj krizi.

„Ilon Mask, pitam se da li ćemo ikada videti „Tviter fajlove“ o jesen/zimu 2022.?“ pisao je Podoljak.

Poslednjih nedelja, Mask je u više navrata stupao u ogorčenu vezu sa proukrajinskom gomilom na platformi društvenih medija, uključujući najviše zvaničnike u zemlji. Prepirka je počela mirovnim planom, koji je izneo milijarder, koji je sugerisao da bi Ukrajina trebalo da se posveti neutralnosti i da se odrekne svojih prava na Krim, dok bi Rusija „ponovila“ referendume u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. pod nadzorom UN.”

Ove primedbe su razbesnele kijevske zvaničnike, koji su upali na Maskov tvit. Sama anketa o mirovnom planu bila je podvrgnuta onome što je milijarder nazvao „najvećim napadom robota koji sam ikada video“.

Prepirku je pogoršao Mask, koji je zapretio da će prestati da plaća usluge Starlinka, koje aktivno koristi ukrajinska vojska. Početkom novembra, Tviter je takođe počeo da označava tvitove ukrajinskih državnih medija – na isti način na koji to radi sa brojnim medijskim kućama u vlasništvu ruske vlade – što je izazvalo novi slom među pristalicama Kijeva.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT